NaslovnaSTARSVaš partner vas je prevario? Evo šta stručnjaci kažu da je najbolje...

Vaš partner vas je prevario? Evo šta stručnjaci kažu da je najbolje da uradite

Prevara od strane voljene osobe zaista jeste jedno od bolnijih iskustava. Saznanje da je partner izigrao vaše poverenje i uplovio u aferu sa nekom drugom udarac je pravo u srce. Time vas je izdao kao osobu, prijatelja, partnera i time ostvario veliki uticaj na vaš ljubavni život, poljuljano poverenje i raspoloženje.

Nakon ovakvog saznanja verovatno će se pojaviti nesanica, bes i tuga, a stručanjci su otkrili koliko su važne vaše odluke i nude nekoliko saveta, piše centarzdravlja.hr.

Udahnite duboko i dopustite suzama da teku

Veoma često ne ostavimo vreme i prostor za emocije. Ukoliko osetite da vam je potrebno da vrišite, vrištite u jastuk, ukoliko biste da plačete, plačite!

Razgovarajte sa prijateljima

Obratite se najbližim prijateljima za koje ste sigurni da će vas saslušati bez osude. „Prijatelji će ponuditi poomoć i savetovati vas šta bi trebalo da uradite, a to vas može dodatno zbuniti i otežati donošenje najbispravnije moguće odluke“, objašnjava psihološkinja Pajper S. Grant.

Slušajte i ne pretpostavljajte

Pokušajte saslušati partnera i ne donosite zaključke pre nego što čujete šta ima da kaže. „Koliko god da ne želite da znate detalje, ipak će vam biti potrebno da stvorite sliku o tome zašto je vaš partner to učinio“, kaže specijalista za seks i veze, Betani Rikardi.

Napravite korak unazad i razmotrite mogućnosti

Ukoliko se ne osećate prijatno da donesete odluku pred partnerom, osamite se i pobrinite se za sebe. Možda će biti teško doneti konačnu odluku, ali u podsvesti ćete već znati šta treba da učinite.

„Bilo da ostanete zajedno ili odlučite da idete dalje, u ovoj fazi morate se usredsrediti na sopstveno suočavanje. Radite na tome da oprostite ili zaboravite“, objašnjava Rikardi.

Dajte sebi najmanje 24 sata pre donošenja bilo kakve odluke

Nikakve imuplsivne odluke ne mogu biti dobre u ovom slučaju. Stoga dajte sebi dan za razmišljanje i donošenje velike odluke. „Nakon prevare, možemo da se osećamo kao da moramo odmah da donesemo velike odluke na osnovu otkrivanja neverstva. Umesto da reagujete, budite pažljivi“, govori Grant.

Posetite lekara

Ako ste vi i partner dugo zajedno i niste koristili zaštitu, posetite lekara kako biste proverili vaše zdravlje testirali se na potencijalne bolesti. Bilo bi poželjno da proverite svoje stanje, pogotovo kada su u pitanju polno prenosive bolesti.

Shvatite da krivica nije vaša

Nema msta za osećaj krivice, jer to nije vaša greška! „Bez obzira na situaciju, vaš partner vam se obavezao i ne možete se osećati odgovornim“, objašnjava Lori Bizoko, specijalista za odnose.

Preispitivanje odnosa

Trebalo bi da napravite korak unazad i odlučite da li je vaša veza vredna čuvanja i opraštanja. „Ako je to nešto što ipak možete oprostiti, onda ćete morati da povedete razgovor o tome kako da krenete napred“, kaže Bizoko.

Izbegavajte društvene mreže i osvetu

„Nemojte objavljivati mržnju svog partnera na društvenim mrežama samo da biste kasnije oprostili njegoe postupke“, kaže Rikardi i nastavlja „Ne postavljajte ni lažne, srećne fotografije kako biste učinili partnera ljubomornim ili da biste prikrili da ste loše, kada niste. Zadržite svoje stvari za sebe i dajte sebi vremena da razmislite.“

Prihvatite šta se dogodilo

„U mnogim slučajevima, ljudi poriču da su prevareni. Stavljanje problema pod ttepih neće promeniti ono što se dogodilo, stoga je dirktno suočavanje sa partnerom najbolji način“, kaže Bizoko.

Izvor: centarzdravlja.hr

izvor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja