NaslovnaREGIONŽivi samo od plate, Agencija za sprečavanje korupcije proverava podatke

Živi samo od plate, Agencija za sprečavanje korupcije proverava podatke

Foto: You tube printscreen

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) će kontrolisati izveštaj o imovini i prihodima bivšeg šefa države Mila Đukanovića, posebno u svetlu činjenice da je za nepunih sedam meseci uspeo da uštedi 33.000 eura.

To su “Vijestima” odgovorili iz institucije, kojom rukovodi Jelena Perović.

Đukanović je ključeve države predao Jakovu Milatoviću 20. maja, a izveštaj koji je trebalo da dostavi 30 dana po prestanku funkcije, Agencija je dobila tri meseca kasnije.

Đukanović i njegova supruga Lidija, prema zvaničnim podacima, žive od plate.

Upitani da li je bivši predsednik u zakonskom roku dostavio izveštaj – do kraja juna, iz Agencije odgovaraju da je Đukanović podatke o imovini i prihodima dostavio 11. oktobra.

“Bivši javni funkcioner Milo Đukanović je dostavio izveštaj o prihodima i imovini 11. oktobra 2023. godine, u roku od 30 dana od prijema akta Agencije za sprečavanje korupcije, od koje je zatražio mišljenje da li su mi istekom mandata predsednika Crne Gore prestale i ostale javne funkcije koje je obavljao”, tvrde iz Agencije.

Poručili su i da će proveriti na koji je način Đukanović za nešto više od pola godine uspio da uštedi 33.000 eura, s obzirom na to da imovinu nije prijavio u redovnom imovinskom kartonu za 2022. godinu, ali ni u izveštaju koji je Agenciji dostavio kao predsednički kandidat 10. marta.

“Agencija će, po službenoj dužnosti, izvršiti kontrolu dostavljenog imovinskog kartona bivšeg javnog funkcionera Đukanovića”, odgovorili su iz Agencije.

Milo Đukanovićfoto: Kurir televizija

Prema podacima iz izveštaja, Đukanović je zarađivao na početku godine oko 2.400 eura, a leros nešto više od 1.700.

Prijavio je ogromno nasleđe, kao i dva stana – jedan koji je dobio na poklon a drugi otkupljen “društveni stan”.

Suvlasnik je dve firme “Global Montenegro” i Univerziteta “Donja Gorica”, a na ime firme koja je osnivač univerziteta – “Univerzitats”, upisane su desetine hiljada kvadrata zemljišta i nekretnina.

Njegova supruga ima platu od oko 2.100 eura, i vozi “audi 3”. Na njeno ime upisan je stan od 85 kvadrata, porodična stambena zgrada od 121 i pomoćna od 12 metara kvadratnih….

Bivši predsednik nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Đukanovićev stil života godinama je pod lupom javnosti, jer se tiče utisak da je raskošniji od onog što su njegovi prijavljeni prihodi.

Agencija je nedavno najavila i da će postupiti po drugoj presudi Upravnog suda i sprovesti postupak ispitivanja imovine Đukanovića, sa posebnim osvrtom na nikada prijavljenu, navodno više miliona vrednu kolekciju satova.

“Vijesti” su još 2011. objavile da predsednik DPS-a poseduje platinasti sat švajcarskog brenda “Breguet Tourbillon” , koji je tada koštao 106.076 eura.

Optuženi biznismen Duško Knežević, 2019. dostavio je medijima fotografije sa satovima Đukanovića, za koje je tvrdio da vrede 1,5 miliona evra. Naveo je da je reč o “Patek Philippe Sky Moon Tourbillon” vrednom 1.350.000 dolara, “Breguet Tourbillon Perpetual Calendar od 185.808 dolara…

Kurir.rs/Vijesti

Kurir

Izvor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja