NaslovnaREGIONDodik analizirao statistiku i objavio da će za desetak godina "multietničko Sarajevo"...

Dodik analizirao statistiku i objavio da će za desetak godina “multietničko Sarajevo” postati skoro 100 odsto muslimansko

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je frapantna činjenica o broju Srba u Sarajevu, te je analizirao zvanične statističke podatke za Kanton Sarajevo, gde je uočeno da je broj Srba koji se rodi u ovom “multietničkom glavnom gradu” BiH trinaest puta manji od broja Srba koji umre.

– Naime, samo 2022. godine rođeno je 23, a umrlo 294 Srba. U gradu koji je imao najmanje 160.000 Srba i još nekoliko desetina hiljada koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni potpuno je jasno kakva će demografska situacija biti u narednim godinama – napisao je Dodik na društvenoj mreži X (bivši Tviter), prenosi RTRS.

Dodik ističe da će grad koji se ističe kao “multietnički i glavni grad” u periodu ne većem od 10 do 12 godina imati više od 96 odsto muslimana, Bošnjaka.

– Imate jednu apsurdnu situaciju da će stanovništvo u BiH biti 50 odsto hrišćansko i oko 50 odsto muslimansko, a “multietnički i glavni grad” BiH gotovo 100 odsto muslimanski. Koliko je frapantna ova činjenica o Srbima u Sarajevu, pokazuje poređenje sa gradom Novim Sadom, gde su muslimani, Bošnjaci, uvek bili ispod pola procenta stanovništva, a gde se samo za 2022. godinu, kao i za svaku godinu u proteklih deset godina, rodi gotovo 200 posto muslimana, Bošnjaka, više nego što je to slučaj sa Srbima u Sarajevu – kaže Dodik.

Ако узмемо у обзир званичне статистичке податке само за Кантон Сарајево, видјећемо да је број Срба који се роди у овом “мултиетничком главном граду” БиХ тринаест пута мањи од броја Срба који умре. Наиме, само 2022. године рођено је 23, а умрло 294 Срба. У граду који је имао…


— Милорад Додик (@MiloradDodik) October 18, 2023

O apsurdnosti nametnute odluke tzv. visokog predstavnika i člana 203a Krivičnog zakona BiH, koji propisuje krivično delo neizvršavanje odluke visokog predstavnika, kaže Dodik, govori i činjenica da se na ovaj način mogla propisati krivična odgovornost za bilo kakvo postupanje protiv bilo koje “njegove odluke”.

– Tako bi u slučaju da se bude svesno da će “multietnički i glavni grad” biti gotovo 100 posto jednoverski (muslimanski) u zemlji u kojoj je stanovništvo verski heterogeno, mogla biti nametnuta odluka o “distriktu Sarajevo”, koji bi uključivao Kanton Sarajevo i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, te na neki način veštački obezbediti multietičnost. Naravno, onaj ko bi se protivio ovoj odluci bio bi krivično gonjen i završio bi u zatvoru – navodi Dodik.

(Kurir.rs/RTRS)

Kurir

Izvor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja