NaslovnaBIZNISNokia najavila do 14.000 otkaza u naredne tri godine

Nokia najavila do 14.000 otkaza u naredne tri godine

Nokia najavila do 14.000 otkaza u naredne tri godine

Finski telekomunikacioni gigant Nokia treba da otpusti između 9.000 i 14.000 zaposlenih do kraja 2026. kako bi smanjio troškove.

Najava je objavljena pošto je kompanija prijavila pad prodaje od 20 odsto između jula i septembra.

Kompanija je okrivila usporavanje potražnje za 5G opremom na tržištima kao što je Severna Amerika. Trenutno ima 86.000 zaposlenih širom sveta, a otpustila je hiljade ljudi od 2015.

Nokia je nekada bila najveći proizvođač telefona na svetu, ali nije uspela da predvidi popularnost telefona sa ekranom osetljivim na dodir sa omogućenim internetom, kao što su Apple-ov iPhone i Samsung-ov Galaxy, pa su je rivali izbacili sa svog mesta.

Nokia (Unsplash)

Telekomunikaciona oprema

Nakon što je prodala svoje poslovanje sa telefonima Microsoftu, što je softverski gigant kasnije otpisao, Nokia se koncentrisala na telekomunikacionu opremu.

Podsećamo, Nokia je 2020. sklopila 5G ugovor sa BT-om kako bi ukinula Huawei komplet u EE mreži. Nokia je tada obezbedila dodatne bazne stanice i antene koje omogućavaju uređajima korisnika EE da upućuju pozive i prenose podatke preko 5G „radio pristupne mreže“ britanske kompanije.

Proizvođači 5G opreme se bore jer su operateri u SAD i EU smanjili potrošnju. Ranije ove nedelje, švedski rival, Ericsson, takođe je prijavio pad prodaje.

Očekuje da će neizvesnost koja utiče na poslovanje mobilnih mreža potrajati i u narednoj godini.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP, Unsplash

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja