NaslovnaPLANETAPočeo je lov! Izrael ima samo jedan cilj: Uhvatiti i ubiti vođu...

Počeo je lov! Izrael ima samo jedan cilj: Uhvatiti i ubiti vođu Hamasa

„Doći ćemo do njega, koliko god treba“

Ako postoji jedan jasan cilj izraelskog rata u Gazi u ovom trenutku, to je ovaj: uloviti i ubiti vođu Hamasa Jahju Sinvara.

Izrael naziva koljačem Kan Iounisa zbog njegovih nasilnih i okrutnih metoda mučenja protiv njegovih neprijatelja, izraelskih i palestinskih, Sinvara (60) se smatra da stoji iza masakra izraelskih civila koji su izvršile hiljade militanata Hamasa 10. 7.

Napad, u kojem je sada poznato da je ubijeno 1.400 ljudi, dok je još 200 nestalo i verovatno su taoci unutar Pojasa Gaze, najgori je protiv Jevreja od Holokausta. Civili muškarci, žene i deca ne samo da su ubijani, već su, prema višestrukim izveštajima očevidaca, i brutalizovani, silovani, pa čak i obezglavljeni.


Foto: Reuters


Hamas


– Taj čovek nam je na vidiku – rekao je portparol izraelskih odbrambenih snaga potpukovnik Ričard Heht novinarima tokom vikenda. „Sinvar je vođa Hamasa u Gazi i on je mrtav čovek koji hoda.

– Doći ćemo do njega, koliko god treba… a ovaj rat bi mogao biti dug – rekao je on.

Sinvar, za koga se veruje da se nalazi negde u palestinskoj enklavi, ali sakriven duboko pod zemljom u nizu tunela koje Hamas koristi za transport oružja i boraca i gde možda čak drže taoce, rođen je u izbegličkom kampu Khan Iounis kada je to područje bilo deo Egipta.

Prema više izvora, on je uvek bio militantni aktivista i pridružio se Hamasu nedugo nakon njegovog osnivanja 1987. Dve godine kasnije Izrael ga je uhapsio zbog umešanosti u otmicu i ubistvo dvojice Izraelaca, kao i za mučenje i ubistvo četiri Palestinca koje je smatrao kolaboracionistima.

Osuđen na doživotni zatvor, Sinvar je završio odsluženje 22 godine u izraelskom zatvoru i na kraju je pušten kao deo razmene zatvorenika za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita 2011.

– Sinvar je aktivan od ranih dana Hamasa – rekao je za Fok Nevs Digital Kobi Majkl, viši istraživač na Institutu za nacionalne bezbednosne studije u Tel Avivu. „U zatvoru je postao istaknuti vođa zatvorenika Hamasa i bio je veoma uticajna ličnost među svim palestinskim zatvorenicima.


Foto: printskrin You tube


Hamas


Majkl je rekao da je tokom boravka u zatvoru Sinvar naučio tečno da govori hebrejski i da veoma dobro poznaje izraelsko društvo.

– On je religiozan, ne nužno u praksi, već u verskom ekstremizmu – rekao je on. “U svojoj duši i mentalitetu, on je živi mučenik, ne plaši se da umre ili da se žrtvuje. On je ekstreman i veruje da može da navede palestinski narod da uništi Izrael.”

– On nema zapadni način razmišljanja – nastavio je Majkl. „Kada govori o uništenju cionističkog projekta i podizanju kalifata od Marakeša do Bangladeša, ne govori čak ni o svom životu već o budućim generacijama.

Nakon što je vraćen u Gazu u okviru sporazuma Šalit, Sinvar je postao popularni lider u Hamasu, ogranku Muslimanske braće, a 2017. je tajnim glasanjem izabran da zameni aktuelnog političkog lidera Ismaila Hanija.

Majkl Milštajn, šef palestinskog foruma za studije u Dajan centru na Univerzitetu u Tel Avivu, opisao je Sinvara kao deo druge generacije lidera Hamasa i rekao da ima potencijal da vodi ceo pokret, a ne samo njegove poslove u Gazi.

„U poređenju sa Hanijehom i [bivšim političkim liderom Kaledom] Mašalom, Sinvar je veoma harizmatičan“, rekao je Milštejn, dodajući da je takođe daleko tvrđi i radikalniji od prethodnih lidera Hamasa.

„On veruje da je rođen da promoviše džihad i ubija nevernike, to je njegov pristup“, rekao je on. „On dolazi sa periferije palestinskog društva, iz izbegličkog kampa, za razliku od ostalih koji vole da nose odela i kravate.

Što se tiče napada 7. oktobra, koji su predvodile Hamasove elitne Nukhba snage, Izrael veruje da su se Sinvar i drugi lideri Hamasa, poput vojnog komandanta Mohameda Deifa, pripremali za napad više od dve godine. Postoje dokazi da je Sinvar namerno obmanuo regionalne partnere kao što su Egipat i Katar da poveruju da je više fokusiran na ublažavanje humanitarne krize za 2,1 milion stanovnika enklave nego na uvlačenje Izraela u rat.


Foto: printskrin You tube


Hamas


Penzionisani potpukovnik Peter Lerner, portparol izraelske vojske, rekao je za Fok Nevs Digital da vojska “nema sumnje” da je Sinvar “mozak ovog masakra”.

„Koordinirao je čitavu instituciju Hamasa, vladu i vojno krilo“, rekao je Lerner. „On je finansijer, instruktor i dao je konačno zeleno svetlo da se ovo izvede.

Sinvar je, kako je rekao, bio na vrhu liste ciljeva izraelske vojske.

“On je figura”, rekao je Lerner. „Iako ima mnogo drugih koji su bili uključeni u kasapljenje naših civila. Prikupljamo i trenutno analiziramo vizuelne slike koje su pronađene na kamerama koje su nosili teroristi Hamasa tokom napada.“

O tome da li će Izrael uspeti da dopre do svog najvećeg neprijatelja, Majkl je rekao za Fok Nevs Digital da „sve dok ostanemo odlučni i ne predamo se pod pritiskom međunarodne zajednice i dok smo strpljivi, postoji visoka verovatnoća da će Izrael moći da se dočepa Sinvara“.

„Sinvar neće još dugo ostati živ“, rekao je.

Devojčica (3) se udavila u kadi! Roditelji je pronašli bez svesti u kupatilu!

Planeta

Trogodišnja Iris Obri iz Velsa utopila se u kadi, a nju su bez svesti pronašli roditelji.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja