NaslovnaVESTIPredsednik Vučić obraća se iz Kine - Težak i naporan rad, to...

Predsednik Vučić obraća se iz Kine – Težak i naporan rad, to je ono što donosi prosperitet! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima iz Pekinga.

Obraćanje predsednika

– Naišli smo na apsolutno razumevanje naših kineskih prijatelja, kada je u pitanju KiM. Razgovrali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija. Sporazum o slobodnoj trgovini je jako važan, mi moramo da živimo i pre ulaska u EU. Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist od ovog sporazuma. Da pokušamo i da pre maja, juna, ovaj sporazum stupi na snagu. Jako sam ponosan na ovo. Digitalna tehnologija, inovacije – brža saradnja i u ovim oblastima – istakao je predsednik.


Foto: Printscreen/PinkTV


 


– Zamolio sam za još kineskih investicija. Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje – rekao je predsednik Vučić.

– Predsednik Si je potvrdio, rekao je “mi znamo da vi imate želju da do 2024. godine završite prugu kod Subotice”. Ta pruga će gotovo u potpunosti promeniti život, rekao je Vučić i istakao da ćemo stizati od Beograda do Budimpešte za 3 sata i 45 minuta – rekao je Vučić. 

Predsednik Vučić dodao je i da je kratko razgovarao sa Putinom.

– Video sam predsednika Putina, kratko smo razgovarali. Vidim da on puca od samopouzdanja, i da je imao važan sastanak sa Sijem i Orbanom – istakao je Vučić. 

– Poljska je nama najveći konkurent za maline, a mi imamo celo kinesko tržište, to su neverovatne stvari za našu zemlju. Imamo i mnogo dobrih pivara, sa stranim licencama, ali i domaću industriju. Sve što mi proizvodimo imaće slobodan pristup kineskom tržištu posle ovoga.

– Od toga živi Srbija, od toga živimo svi. Od toga koliko nam je jaka privreda zavisiće i penzije i sve, prosta računica. A da ne pričamo o ugostiteljskom sektoru koliko će da napreduje, to su ogromne prednosti, velika stvar. Mi smo ovo iskoristili za politiku, sticanje prijatelja u Africi, Aziji. Mislim da je Ivica takođe imao dosta sastanaka, Siniša, svi. Vesić je imao važne razgovore oko infrastrukture.

– Ta vrednost će na kraju ispasti ne manje od 3,5 milijarde evra. Mi smo u jednoj Kini uspeli da pronađemo finansijera za ovaj put od Beograda do Kikinde, kao i Beograd – Zrenjanin.

– Mnogo posla je ovde bilo, pričate sa prvom ili drugom silom sveta, onda znate u kakvoj ste poziciji.


Foto: Printscreen/PinkTV


 


Ivica Dačić istakao je da smo današnjim događajem zaokružili sve ono što je urađeno u prethodnih deset, jedanaest godina.

– Ovaj današnji sastanak Vučića sa predsednikom Kine, Si je rekao da ćemo se međusobno podržavati, a svakako da je nama od vitalnog značaja podrška Kine, naročito kada je reč o pitanju Kosova i Metohije. Važno je reči da će Kina, po rečima predsednika Kine, biti čvrsto uz nas, kada je reč o našim pitanjima – rekao je Ivica Dačić.


Foto: Printscreen/PinkTV


 


– Ovo današnje potpisivanje biće jedna istorijska tekovina sa velikom važnošću za naše građane u narednim godinama – rekao je Dačić.

O razgovoru sa Sijem

Vučić je istakao da je Kina Srbiji pomogla oko Pegaza, i da u suprotnom to nikada ne bi bilo završeno.

– Od njih smo dobili CH92, CH95, samo pogodi tenk i uništi ga. To smo sve dobili od naših kineskih prijatelja. I to je bio jedan od razloga što su neki bili nervozni. Rekao bih da su ekonomske teme i pitanja bila dominantna, to je najvažnije, da gledamo kako da razvijamo našu zemlju. Težak i naporan rad, to je ono što donosi prosperitet i ono na šta možemo da se oslonimo – rekao je Vučić.

– Predsednik Si podržava Srbiju, bio je srdačan razgovor. Mi da bismo opstali kao zemlja koja ne izražava želju da bude u NATO, mi moramo da imamo dovoljno snage da sebe sačuvamo. On je bio veoma, veoma srdačan. On podržava slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju. Večeras smo mogli da čujemo dve pesme iz Srbije, posle ruskog kazačoka dobili smo najveći aplauz. Oni znaju da su građani Srbije hrabar narod koji uvek drži do svog dostojanstva. Da poštuju druge ali da sami donose odluke o svojoj budućnosti i to je ono što Kina kod nas ceni – naglasio je Vučić.

O Kurtiju

– Kurti svakog dana šalje nove specijalne jedinice da maltretiraju Srbe. Kada imate potrebu da svakoga dana nekoga napadate, onda imate problem.

Predsednik je najavio važne sastanke narednih danam, kao i razgovor sa petorkom koja dolazi u Srbiju.

– Mrzim nagađanja, priče iza zavese. Sačekaću da vidim šta donose pa ću da obavestim građane Srbije o tome – rekao je Vučić.

O sastanku sa petorkom

Predsednik je najavio važne sastanke narednih danam, kao i razgovor sa petorkom koja dolazi u Srbiju.

– Mrzim nagađanja, priče iza zavese. Sačekaću da vidim šta donose pa ću da obavestim građane Srbije o tome – naveo je Vučić.

O sednici Saveta bezbednosti

O razgovorima sa Antonijom Guterešom, Vučić kaže da su kratko razgovarali i da je sa njima bio predsednik Kenije. Naveo je i da su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku.

– Na Savet bezbednosti ići ću ja ili Ana ili Ivica – dodao je predsednik.

– Ana je u Tirani dobro postupala, nije htela da se svađa. Dobro je prošlo. Oni žive za to samo da napakoste Beogradu.

O Đilasu i opoziciji

– Koliko god ja nekom govorio da nigde nemam račune i da se politikom bavim zbog istorije. Beograd na vodi, ovaj sporazum, bolnice, putevi, plate, penzije…Za to živim.  Da kažu da li je ikada Vučić ili bilo ko iz moje porodice imao račune igde. Nisam ja prijavio 619 miliona evra, nego on. Ko od građana ima tolike milione? I to sve od kada je došao na vlast. Videćete i kada odem sa vlasti, kako će da prestanu sa svim lažima. Poverovali su u to da su mnogo popularni. Ana danima razgovara sa Evropljanima i OEBS-om. Šta god da uradite oni će da budu protiv svega. Ali im neće smetati da kupuju stanove. Nismo mi kupili stan u Beogradu na vodi, nego oni, desetine njih je kupilo.

– Ja sam ponosan na to. Mi smo u prethodnim godinama mnogo uložili u zdravlje ljude. Mnogo bolnica, značajno uvećanje plata u zdravstvu, nabavili najnoviju opremu. Moraju da imaju mamografe u svakoj opštini, da izbacimo liste čekanja. Jeleni želim dobro zdravlje, kao što sam srećan za svako dete, malog Lava i druge.

Potpisana četiri sporazuma

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas su u Pekingu potpisana četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine. Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative “Pojas i put” između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie. Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Velika stvar za Srbiju! Vučić: Prizvođači meda imaće veliku korist

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare iz Kine govorio je o sporazumu o slobodnoj trgovini koji je naša zemlja potpisala sa Kinom.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja