NaslovnaVESTIZa jedan vek rođeno više od milion beba! Ovo porodilište samo jednom...

Za jedan vek rođeno više od milion beba! Ovo porodilište samo jednom u istoriji je bilo zatvoreno, a ove godine dočekalo je 3.600 dece!

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije već sto godina brine o reproduktivnom zdravlju žena, zbrinjava najteže bolesti u ginekologiji, ali i pomaže da na svet dođu bebe – i prirodnim putem i vantelesnom oplodnjom. A za vek postojanja, rođeno je milion i sedamdeset hiljada beba, ističe direktor Klinike u Višegradskoj.

Posebno ukazuje, da Višegradska od osnivanja nikada nije zatvarala svoja vrata, možda samo, kako navodi u vreme Drugog svetskog rata.

U porodilištu u Višegradskoj u ovoj godini je rođeno oko 3. 600 beba, a prema rečima Aleksandra Stefanovića, posle duže “dominacije dečaka nad devojčicama” po broju rođenih, sada su izjednačeni.

– Ove godine imamo gotovo isti broj dečaka i devojčica – rekao je doktor.

Kaže i da postoji podatak, koji možda nije apsolutno tačan, da su na 90-godišnjicu izračunali da je od osnivanja klinike bilo oko milion beba rođenih u toj ustanovi.

Foto: pexels.com


 

– Sada računamo negde milion i 60-70 hiljada, to je neki broj koji je sada aktuelan. Nikada, nikada nismo zatvarali svoja vrata od osnivanja, zaista, možda u vreme rata, ali onog rata, Drugog svetskog rata, o tome govorim, ali sada ne – naglasio je direktor klinike u Višegradskoj.

Naglašava da je ta klinika referentna ustanova ne samo za Beograd, ne samo za Srbiju, nego i za ceo region, i Crnu Goru. U nju dolaze i kritično bolesni,  životno ugroženi slučajevi, i žene koje su trudnice, i posle porođaja, i one sa malignim bolestima.

– Dakle, posle nas žene nemaju

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja