NaslovnaBIZNISZnate li šta je "mravlji šverc"? Teško ga je otkriti, jer krijumčari...

Znate li šta je “mravlji šverc”? Teško ga je otkriti, jer krijumčari robu kriju u svakoj šupljini vozila

Znate li šta je „mravlji šverc“? Teško ga je otkriti, jer krijumčari robu kriju u svakoj šupljini vozila

Na pomen krijumčarenja svima obično na pamet padnu veliki tovari neke zabranjene ili neprijavljene robe, ali carinska praksa pokazuje da je fenomen poznat kaon „mravlji šverc“ daleko izazovniji za kontrolu, jer ga je teško uočiti i još teže iskoreniti.

Poseban izazov predstavlja činjenica da su kod “mravljeg“ šverca u ulozi krijumčara zapravo lica neopterećena bremenom kriminalne prošlosti, koja preko granice krijumčare manje količine robe na kojoj zarađuju učestalim prelascima granice.

Samo u prethodnih nekoliko dana, carinici su se susreli sa dva takva pokušaja koji slikovito ilustruju fenomen o kome je reč.

Tako je 17. oktobra 2023. godine, na izlazu graničnog prelaza Bački Vinogradi, sprečen pokušaj 63-godišnjeg Subotičanina da u Mađarsku uđe automobilom koji je bio dupke pun neprijavljenih cigareta.

Ovaj vremešni putnik je, naime, iskoristio sve fabričke šupljine svog vozila da sakrije 600 paklica cigareta čija je ukupna vrednost procenjena na nešto više od 200.000 dinara.

Carina

Iako je carinicima rekao da nema ništa da prijavi, detaljnom kontrolom je potvrđeno da je bočne stranice automobila iskoristio za krijumčarenje tako što je ispod tapacirunga, sa obe strane, sakrio po 300 paklica na čijoj je razlici u ceni imao nameru da zaradi. Naime, tržišna vrednost ovakvog tovara bi već u susednoj Mađarskoj bila skoro dvostruko veća.

Sličan slučaj tzv. “mravljeg“ šverca otkriven je 15. oktobra 2023. godine i na izlazu graničnog prelaza Horgoš, prilikom redovne kontrole jednog autobusa, koji je saobraćao na relaciji Bugarska-Austrija.

Carinici su tada, tokom pregleda unutrašnjosti autobusa, iza sedišta vozača, kao i u odeljku namenjenom za odmor vozača, pronašli torbe u kojima se nalazilo preko 200 paklica različitih cigareta, kao i 24 boce raznih alkoholnih pića.

Kao vlasnik krijumčarenih cigareta, ali i rakija i vina različitih bugarskih robnih marki, prijavio se jedan od vozača autobusa, protiv koga je pokrenut prekršajni postupak, dok je sva otkrivena roba zadržana.

Skupoceni satovi, dizajnerske tašne, nakit: Zaplenjena luksuzna roba na licitaciji

Izvor: BIZLife

Foto: Carina

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja