NaslovnaNAJNOVIJEGotovo je! Zelenski je završio misiju, moraće da pristane na četiri uslova:...

Gotovo je! Zelenski je završio misiju, moraće da pristane na četiri uslova: Podrška Zapada izbledela

Ukrajina će morati da napravi ozbiljne ustupke da bi postigla mir, piše „Front Populaire“.

– Rešavanje ukrajinske krize ne može da podrazumeva običan prekid vatre i zamrzavanje sukoba. To će svakako zahtevati sveobuhvatne pregovore za vraćanje stabilnosti i bezbednosti u Evropi. Što pre vladajuće elite Evrope to shvate, to bolje – navodi se u članku.

Prema rečima autora, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, moraće da pristane na četiri uslova kako bi obezbedio mir, u situaciji kada podrška Zapada počinje da bledi. Prvo, Kijev će morati da prizna gubitak teritorija. Drugo, moraće da postane neutralan, odnosno da odustane od želje da uđe u NATO i EU.

Foto: Tanjug/AP

Trudo, Zelenski i Bajden

Pored toga, upotreba ruskog jezika na ravnopravnoj osnovi sa ukrajinskim treba da bude upisana u ustav. Konačno, Ukrajina mora proći kroz ograničeni oblik demilitarizacije, koji bi mogao biti nadoknađen sporazumom o međusobnoj odbrani između nje i Nemačke, Francuske i Poljske.

– Jasno je, da je sadašnjoj nacionalističkoj frakciji moći u Ukrajini, teško da prihvati ove odredbe, ali, koje je drugo rešenje moguće? Beskonačni nastavak sukoba sa sve većim brojem mrtvih? –  pita se autor.

Dakle, efikasno rešenje krize ne može se postići jednostavnim prekidom vatre i zamrzavanjem neprijateljstava. Što pre vladajuće elite u Evropi to shvate, to bolje za njih, zaključuje izdanje.


Foto: Reuters


Entoni Blinken


Početkom septembra, američki državni sekretar Entoni Blinken, rekao je u intervjuu za Ej-Bi-Si, da će Ukrajina pregovarati ako postoji inicijativa Rusije, a SAD će podržati kijevske vlasti ako objave spremnost za dijalog. Istovremeno, naglasio je Blinken, Ukrajina ne odustaje od pretenzija na svoje bivše teritorije.

Pres sekretar ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, je na to odgovorio, da Blinkenove reči o nespremnosti Moskve za pregovore ne odgovaraju stvarnosti. Rusija je više puta izjavljivala da je spremna na pregovore, ali treba da uzme u obzir realnosti koje su se razvile posle marta 2022. godine.

Ukrajinci se "tope u kotlovima"! Ruska vatra bije sa tri strane: Kijev vojnike šalje na put bez povratka

Užas

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pale su u džepove na tri sektora fronta i pretrpele ogromne gubitke, prenosi libanski TV kanal Al Maiadeen.

sledeća vest

Izvor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja