NaslovnaBIZNISOsmislili tehnologiju koja smanjuje turbulencije tokom letova za više od 80 odsto

Osmislili tehnologiju koja smanjuje turbulencije tokom letova za više od 80 odsto

Osmislili tehnologiju koja smanjuje turbulencije tokom letova za više od 80 odsto

Svi koji putuju, bez obzira na sredstvo, žele udobnu i sigurno vožnju. To važi i za letove avionima, ali turbulencije mogu biti štetne za avion i za putnike. Razlog turbulencija je obično razlika u atmosferskom pritisku, strujanju vazduha, vazduhu oko planina, hladnog i toplog fronta, kao i grmljavina.

Neka istraživanja su ustanovila da turbulencije rastu zbog klimatskih promena, ali jedna austrijska kompanija tvrdi da je razvila sistem koji rešava ovaj problem efikasnije. Reč je o kompaniji Turbulence Solutions sa sedištem u Beču, koja namerava da smanji posledice turbulencije praćenjem, prognoziranjem i kontrolom situacije pomoću senzora, lidara i softvera za kontrolu leta, piše Klixba.

Kao ptičje perje

Sistem nazvan Turbulence Cancelling može smanjiti turbulencije koje osete putnici za više od 80 odsto. Ovaj sistem se sastoji od dve šipke duge dva metra, koje su opremljene senzorima i fiksirane na krila aviona.

Oprema otkriva male fluktuacije vazdušnog pritiska na različitim delovima trupa aviona i na osnovu tih podataka podešava krila. Sličnu funkciju ima i ptičje perje koje omogućava stabilizaciju u zraku.

Prikupljeni podaci se unose kroz Program za suzbijanje turbulencije, što rezultira kontrabalansom u milisekundama.

“Pritisak vazduha se meri različito, a tako možemo očitati smer strujanja vazduha. Na osnovu strujanja vazduha možemo predvideti u kom pravcu će biti turbulencije, kao i njihovu veličinu”, izjavio je Iv Remler, projekt menadžer kompanije Turbulence Solutions.

Avion (Unsplash)

Obavljeni test letovi

Izvor: BIZLife/Klix.ba

Foto: Pixabay

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja