NaslovnaPLANETAIran počeo izgradnju nove nuklearke!

Iran počeo izgradnju nove nuklearke!

Iran je započeo izgradnju nove nuklearne elektrane na zapadu zemlje pod nazivom Karun, čiji će kapacitet biti 300 MV energije, izjavio je danas šef Organizacije za atomsku energiju Irana (AEOI) Mohamed Eslami.

– Počeli su radovi na izgradnji nuklearne elektrane Karun, a sklopljeni su i ugovori za unutrašnju izgradnju infrastrukture i nabavku opreme za elektranu. Planiramo da uložimo najmanje pet milijardi dolara u vađenje radioaktivnih materijala u provinciji Zapadni Azerbejdžan. Kapacitet nove nuklearne elektrane biće 300 MV – kazao je Eslami.

U Iranu trenutno radi samo jedna nuklearna elektrana u Bušeru, koja se gradi uz pomoć Rusije. Prvi blok nuklearne elektrane, završen uz učešće Moskve, priključen je na nacionalni energetski sistem Irana u septembru 2011. 

U toku je izgradnja drugog bloka i potpisan je ugovor za izgradnju trećeg bloka, čija je izgradnja zvanično počela u jesen 2019. godine.

Mediji su ranije preneli da Iran planira da izgradi pet nuklearnih elektrana do 2041. godine. 

Velika analiza: Napadi na američke baze traju - ko stoji iza njih? SAD upiru prst u ovu državu

Planeta

Dok se izraelske trupe pripremaju za sve izvesniju kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, a Vašington i Teheran razmenjuju zapaljive poruke i međusobne pretnje, nekoliko američkih vojnih baza na Bliskom istoku poslednjih dana se našlo se na udaru raketnih i napada dronom.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja