NaslovnaNAJNOVIJESkandal u kineskoj armiji! Ministar odbrane smenjen sa svih funkcija - razlog...

Skandal u kineskoj armiji! Ministar odbrane smenjen sa svih funkcija – razlog niko ne objavljuje

Kineska televizija objavila je informaciju da je kineski ministar odbrane gdneral Li Šangfu smenjen sa svoje funkcije. Razlog smene nije saopšten.

Poslednjih mesec dana sepkulisalo se da kineskog ministra odbrane dugo već nije bilo na svojoj funkciji, pa su mnogi sami zaključili – nešto se sigurno dogodilo.

Sada su kineski mediji to i potvrdili, stigla je vest kako je kineski ministar odbrane smenjen!

Šezdesetpetogodišnji general Li Šangfu imenovan je 12. marta 2023. za novog ministra odbrane na Kineskom narodnom kongresu na kome je aktuelnom predsedniku Kine Si Đinpingu potvrđen treći mandat i na kome je Li Čang izabran za novog premijera, inače bivši šef kabineta aktuelnog lidera Kine.

Zvanični Vašington generala Šangfua optužuje za nabavku borbenih aviona Su-35 i PVO sistema S-400 iz Rusije, jačanje kineskog nukelarnog i svemirskog programa.

Foto: Printscreen/Armies Power


Ruski avion Su-35

Ko je general Šangfu

General Li Šangfu rođen je 1958. godine u Čengdu kineska provincija Sečuan inače rodno mesto kineske vazduhoplovne i svemirske industrije. U pitanju je sin veterana Crvene armije i bivšeg visokog oficira snaga za odbranu Železnice Li Šaožua.

Kineskoj Narodnoj oslobodilačkoj armiji pridužio se 1978. Diplomirao je na Nacionalnom univerzitetu za odbrambenu tehnologiju 1982, a prva dužnost mu nije bila u trupi nego Centar za lasniranje satelita Ksichang. U decembru 2003. u 45 godini života postao je komandant tog centra i dobio je čin general-majora. P

Pod njegovom komandom u narednih 10 godina Kina je izvela nekoliko uspešnih lansiranja raketa u svemir, a posebno lunarne sonde Chage 2 u oktobru 2010. godine.

Godine 2013. opostaje načelnik štaba Odeljnja za naoružavanje, a godinu dana kasnije 2014. i zamenik direktora.

Dve godine kasnije prelazi za zamenika komandanta novoosnovanih snaga za stratešku podršku koja je bila odgovorna za odbranu kineksog sajber prostora, svemir i druge visokotehnološke ratove. Tad je unapršen u čin generala-potpukovnika, a 2017. postaje direktor Odeljenja za razvoj opreme Centralne vojne komisije.

U oktobru 2017. postaje član 19. Centralno komiteta Komunističke partije Kine. U oktobru 2022. godine izabran je za člana 20. Centralne vojne komisije Komunističke partije Kine i time zauzeo prvo mesto među članovima Centralne vojne komisije.

Šok! Putinova zakletva Siju digla uzbunu na Zapadu! Istorijsko obećanje ruskog lidera može značiti samo jedno!

PANIKA

Čuveni ekonomista Mihail Hazin ima iznenađujuće pozitivnu ocenu dešavanja u Rusiji, kako na međunarodnoj političkoj sceni tako i unutar zemlje.

sledeća vest

Izvor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja