NaslovnaZDRAVLJEZapadna medicina mnoge stvari ne zna! Holizam menja pristup lečenju! (VIDEO)

Zapadna medicina mnoge stvari ne zna! Holizam menja pristup lečenju! (VIDEO)

Šta je holizam? Da li postoji mogućnost izlečenja od različitih bolesti čak i onda kada se čini da leka nema. Na ovu temu u “Info danu” razgovramo sa profesorom doktorkom Spomenkom Mujović.

Sakrivajući simptome bolesti ne možemo se izlečiti. Zapadna medicina do dana današnjeg nema odgovore na mnoge ljudske zdravstvene probleme. Ipak, holizam menja pristup ne samo lečenju, već i pristupu i filozofiji života.

Profesor doktor Spomenka Mujović smatra da su telo i um podjednako važni.

Foto: Zoran Sinko

Spomenka Mujović

-Holistička medicina značajna je tokom svih ljudskih vekova. Dok sam studirala medicinu imali smo naše stare profesore koji su bili bliži Hipokratu nego što smo mi danas. Mene je oduvek fascinirao odnos uma i tela. Postojala su velika istraživanja na ovu temu. Telo i um su veoma važni jer um deluje na telo automatski. Ja poznajem čoveka koji je za 24 časa zbog stresa izgubio sve dlake na telu. To je strašno. Pre nego što kreneš da se lečiš, uzmi sebe preda se. To je holistički pogled. Moderna medicina je uvek dobrodošla, ali celovitost čovekovog bića je kada smo celu medicinu rasparčali na specijalizacije. Nema jednostavnog odgovoroa. Treba da negujemo svesnost o sebi i o tome šta nam se događa u glavi. Možemo pomoći sebi kada imamo neke teške zadatke koje smo prihvatili. Onda može da pomogne lupkanje u grudnu kost. Nama je celo telo povezano sa centralom. Kada mi kuckamo, fokus se prebacuje i telo se smiruje- navela je doktorka Mujović.

Ona je dodala da su i reči velika podrška i da imaju mnogo udela u lečenju, ali i psihičkom stanju obolelog.

-Ima nekoliko autosugestija koje ja moram da primenim ujutru. Kao da zli dusi dođu da ti naturaju nešto ružno od čega strahuješ i zbog čega brineš. Moje srce kuca mirno i snažno, dišem lako i meko, moja pluća su elastična, osećam se smireno i udobno. Treba da se igramo i da probamo. Tek onda ćemo moći da izaberemo ono što nam najviše odgovara. To je svesnost. Straži da ti ne uđu neprijatelji u kuću- zaključila je Spomenka Mujović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 

Artritis je u vašim rukama! Biološka terapija menja život nabolje i kad zakasnite s dijagnozom

Zdravlje

Artritis može da bude životno pitanje koje prati osobu od detinjstva do starosti i nije jednostavno živeti sa reumatskom bolešću u svim fazama života, čulo se povodom svetskog dana borbe protiv ove bolesti…

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja