NaslovnaVESTIMilivojević o današnjim sastancima u Briselu - Štap, šargarepa i ubeđivanje!

Milivojević o današnjim sastancima u Briselu – Štap, šargarepa i ubeđivanje!

Bivši diplomata Zoran Milivojević istakao je da najava da će danas u Briselu biti održani odvojeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, pa onda i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, ukazuje da će biti ubeđivanja

– Čim je najavljena bilaterala, odnosno odvojeni sastanci Vučića sa Makronom i Šolcom pa onda i Kurtija, ukazuje da će na delu biti neko ubeđivanje. Pretpostavljam da će se od Kurtija tražiti da konačno napravi korake ka formiranju ZSO, a od Vučića da uđe u razgovore o primeni Ohridskog sporazuma – ocenjuje Milivojević.

Kako kaže, u Briselu će se voditi bilateralni razgovori jer će na samitu Evropskog saveta biti najveći evropski lideri.

– Tamo će biti, pre svih, Šolc i Makron, i jedno je ako kažeš njima da ili ne, a drugo je ako to kažeš nekome drugome. EU i SAD se žuri da napravi do februara bilo kakav napredak u odnosima Beograda i Prištine. Ipak, Vučić i Kurti ne moraju da se sastanu danas, ali se od njih očekuje da na neki način uđu u razgovor, a mogu da se sastanu i recimo u decembru – analizira Milivojević.

Smatra da će i jednoj i drugoj strani biti ponuđeni “šargarepa i štap”.

– Jedina moguća šargarepa koju EU može da ponudi je pristupanje odnosno napredak na EU putu, a to je eventualno otvaranje klastera. S druge strane, štap je izostanak tog napretka i možda odustajanje od nekih projekata i ulaganja – navodi Milivojević.

Mi smo konstruktivni i veoma fer! Vučić danas u Briselu sa Šolcom, Makronom i Meloni - Glavna tema KiM

LAVOVSKA BORBA!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će danas u Briselu imati susrete sa velikom evropskom trojkom – predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni kao i visokim zvaničnicima EU Šarlom Mišelom, Žozepom Boreljom, Miroslavom Lajčakom.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja