Lekar i farmaceut Sagen Išizuka je 1986. godine skovao japansku filozofiju pod nazivom “shokuiku”. Naziv je izveden iz dve reči, koje znače “jesti” i “rasti”. Ova filozofija podstiče roditelje i škole da nauče decu odakle dolazi njihova hrana i kako ona utiče na naš um i telo.
Ovaj koncept je deo japanske kulture i velik je razlog zašto je ta zemlja dom najzdravije dece na svetu.
Prema podacima UNICEF-a, među 41 razvijenom zemljom Evropske unije i OECD-a, Japan je jedina zemlja u kojoj manje od jednog od petero dece ima prekomernu težinu.
foto: Profimedia
Kao majka koja odgaja ćerku u Japanu, Juko Tamura je napravila spisak šta japanski roditelji rade drugačije kako bi odgajili srećnu i zdravu decu.
Rano sprovode “shokuiku”
Japanski lekari podstiču buduće majke da se pridržavaju uravnoteženih obroka koji se nazivaju “ichijū-sansai”.
U središtu je činija pirinča i miso supe, praćena jelom fokusiranim na proteine i dva priloga od povrća (poput algi ili pečurki) za odgovarajuće vitamine, minerale i vlakna.
foto: Profimedia
Kako deca odrastaju, počinju da uče o zdravim prehrambenim navikama. A vlada je 2005. godine donela temeljni zakon o “shokuikuu” za promovisanje “shokuikua”.
U nekim predškolskim ustanovama deca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.
Podstiču razgovore o kutijama za ručak
Preko 95% japanskih osnovnih i srednjih škola ima sistem školskih obroka koje planiraju nutricionisti, dok učenici aktivno učestvuju u procesu posluživanja ručka.
Obroci se poslužuju u kutijama za užinu ili ručak i igraju važnu ulogu u promovisanju “shokuikua”.
– Vaspitačica u vrtiću moje ćerke podstiče decu da razgovaraju o tome šta se nalazi u njihovim kutijama. To čini vreme ručka prijatnijim, a deca se osećaju podstaknuta da probaju novu hranu – ili čak izraze nesviđanje prema određenoj hrani – kada je pronađu u kutijama svojih prijatelja, kaže Tamura, prenosi Index.hr.
Obroci se uvek pripremaju od lokalnih, svežih namirnica. Deca konzumiraju sezonsko povrće i voće, a izbegava se hrana s visokim udelom masti i aditivima.
foto: Shutter
Tamura kaže da joj kiseljenje hrane i zamrzavanje povrća i voća pojednostavljuje svakodnevno kuvanje. Japanci kupuju sezonske namirnice, pa ih pripremaju tako da ih sačuvaju i konzumiraju kada one nedostaju u prodaji.
Umesto soka piju vodu ili čaj
Tamura kaže da svojoj ćerki ne ograničava pristup voćnim sokovima i šejkovima, ali devojčica zna da takvi napici nisu dobar izbor.
– Rano sam upoznala dete sa čajem od ječma, koji je bogat mineralima i ne sadrži kofein. To je popularan izbor među Japancima svih starosnih grupa i izvrsna alternativa slatkim čajevima i aromatizovanim pićima iz prodavnice. Pomaže vam i da smanjite dnevni unos kalorija.
foto: Profimedia
Drugi način na koji sprovodim “shokuiku” kod kuće je pripremanje smutija od svežeg voća i jogurta sa svojom ćerkom. Razgovaramo o tome kako voće raste i odakle dolazi. Ovakva iskustva preneće njene današnje zdrave prehrambene navike u budućnost, zaključuje ova majka iz Japana.
(Kurir.rs/Blic žena)
Kurir