NaslovnaRAZONODAKatica iskreno o strašnoj bolesti

Katica iskreno o strašnoj bolesti

– Ako nekome sa tom dijagnozom bude bolje, to ćete biti Vi – rekla je doktorka 56-godišnjoj Katici Periši, preduzetnici i majci četvoro dece, kada je videla njen osmeh nakon što joj je saopštila tešku dijagnozu.

Pre dve i po godine otkriven joj je tumor od skoro tri centimetra na dojci, metastaze od jednog centimetra na crevima i plućima, a testovi su pokazali da je metastazirao na kosti, pa operacija nije bila moguća, kaže za Stori. Osećala se dobro sve do februara 2021, kada je iznenada zabolela glava iznad očiju, a suze su potekle čim je pomerila oči.

Otišla je kod oftalmologa koji joj je dao kapi i preporučio da proveri štitnu žlezdu. Kao i svima drugima, Katici je bilo teško da nađe lekara opšte prakse, a kada je uspela, tražila je od nje uput za vađenje krvi.

– Posle pregleda pozvala me je u devet sati uveče. Čim sam videla poziv, znala sam da vesti nisu dobre. Rekla mi je: “Ovo je strašno. Da te ne poznajem 30 godina, rekala bih da si teški alkoholičar po stanju jetre. Hemoglobin ti je toliko nizak da ne znam kako i hodaš” – prepričava Katica poziv koji joj je promenio život.

Ultrazvuk je otkrio da je u pitanju nešto mnogo zlokobnije – bila je puna tumorske tečnosti, imala kamen u žuči i dva kamena, a jetra joj je bila u lošem stanju.

– Svi su me ispraćali iz ordinacije kao pokojnicu – kaže Katica. CT skeniranje je potvrdilo tumor i metastaze, a biopsija je pokazala da je rak metastazirao i na kosti.

– Jedna doktorka mi je rekla da to nije izlečivo, da nema izlaza… Osećala sam se kao da mi se ruga. Sela sam u auto i plakala – priča ona sa suzama u očima. Posle samo tri meseca, Katica je ponovo uradila testove i te ogromne vrednosti markera su drastično pale. Njeni markeri su godinu dana ispod granice, a tumorska voda se povukla posle pola godine.

Na dojci je ostalo 11 milimetara tumora, a metastaze na kostima nisu merljive jer ih ima svuda, ali danas dobija lek. Kasnije je čula da su joj lekari dali samo tri do pet meseci života.

– Da me pitate, rekla bih da sam najzdravija na svetu, tako se osećam – rekla je Katica, čiji je plan da potpuno ‘otera’ tumor, uprkos tome što su ljudi sa ovom dijagnozom obično dobiju prognozu da imaju do pet godina života.

(Kurir.rs/SlobodnaDalmacija)

Bonus video:

01:26

ZA NJEGOVU TEŠKU BOLEST NEMA LEKA, ALI POBEDIO JE SNAGOM SVOG DUHA Mladi pisac izdao knjigu o svojoj borbi i poslao SNAŽNU poruku

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja