NaslovnaZDRAVLJEDa li postajemo hladniji? 37 stepeni nije više granica normalne temperature tela

Da li postajemo hladniji? 37 stepeni nije više granica normalne temperature tela

Više i ne razmišljamo o tome. U glavi nam je ostalo da je telesna temperatura do 37 stepeni C normalna, a da smo bolesni kada je ona preko te vrednosti, i tako je već 150 godina. Ali, nove studije sugerišu druge vrednosti.

Ovaj standard od 37 stepeni C je predložio još nemački lekar dr Karl Vunderlih u 19. veku. On je prikupio podatke od milion merenje koje je obavilo 25.000 osoba i pronašao da se opseg temperature (kada su oni bili zdravi) kretao od 36,22 stepeni C do 37,5 stepeni C. Utvrđena vrednost od 37 stepeni C je bila aritmetička sredina svih merenja koje je obavio. On je tada utvrdio još jednu granicu, odnosno temperaturu nakon koje se smatra da osoba ima groznicu i postavio ju je na 38 stepeni C.

150 godina stara vrednost

Međutim, nova studija, u kojoj su analizirani podaci o telesnoj temperaturi više od 126.000 osoba između 2008. i 2017. godine, dovela je u pitanje ovu, 150 godina staru, vrednost. Istraživanje je otkrilo da je prosečna temperatura ljudskog tela 36,6 stepeni C, što predstavlja značajno odstupanje od ranijeg standarda.


Na očitavanje temperature utiče nekoliko faktora

Zašto postoji ova razlika je veliko pitanje i da li to ima bilo kakve implikacije za dijagnostikovanje infekcija i njihovo lečenje? Deo istraživača smatra da se razlika može pripisati neskladu u merenju između metoda koje koristio dr Vunderlih i savremene medicinske prakse. Na primer, poznato je da je dr Vunderlih koristio termometre dužine stopala ispod pazuha da bi izmerio temperaturu, što može dati drugačije rezultate u poređenju sa današnjim, modernim načinima merenja telesne temperature.


Foto: Shutterstock


Prosečna temperatura ljudskog tela kad nismo bolesni je 36,6 stepeni C


Pored toga, na očitavanje telesne temperature takođe može uticati nekoliko faktora, kao što su lokacija merenja, doba dana, uslovi okoline i nedavna konzumacija hrane ili pića. Čak, tačnost očitavanja temperature može varirati od termometra do termometra, u zavisnosti od njihove kalibracije. Sve to može uticati na razlike u ovim merenjima i mnogi naučnici upravo njih smatraju odgovornim, piše eKlinika. 

Da li se zaista hladimo

Nasuprot tome, neki stručnjaci tvrde da su ljudi zaista postali hladniji u poslednjih vek i po. Postoji studija o telesnoj temperaturi koja tvrdi da napredak u zdravstvenoj zaštiti i ukupnom zdravlju je doprineo ovom trendu. Poboljšano lečenje infekcija, poboljšana stomatološka nega i razvoj lekova kao što su statini i nesteroidni antiinflamatorni lekovi su možda smanjili učestalost zapaljenja niskog stepena, a zatim snizili prosečnu temperaturu. Kako god bilo, naučnici se slažu da 37 stepeni C više ne treba smatrati standardom za temperaturu ljudskog tela.

Obratite pažnju! Ovih 6 namirnica su zdravije kada se skuvaju

DA LI STE ZNALI?

Namirnice poput špargli, spanaća, šargarepe i još nekoliko drugih su zdravije nakon kuvanja.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#postajemo #hladniji #stepeni #nije #više #granica #normalne #temperature #tela

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja