NaslovnaREGIONSlobodna Dalmacija objavila zločine 7. muslimanske brigade Armije BiH čiji se komandant...

Slobodna Dalmacija objavila zločine 7. muslimanske brigade Armije BiH čiji se komandant Šerif Patković zvani Geler sada nudi Hamasu

Foto: EPA / HAITHAM IMAD, Youtube/ IML TV.PRESS

Hrvatski list Slobodna Dalmacija objavio je tekst o Šerifu Patkoviću zvanom Geler, koji se ovih dana iz Zenice “kao čovek i komandant” stavio na raspolaganje Hamasu u Pojasu Gaze.

Navodi se da su Hrvati Srednje Bosne, pogotovo Busovače i Zenice, imali, nažalost, priliku dobro da ga upoznaju još početkom 1993. godine.

On je bio komandant 7. muslimanske brigade Armije BiH, čij su pripadnici počinili prvi zločin u bošnjačko-hrvatskom sukobu. Reč je o selu Dusini, koje je katastarski pripadalo Zenici, ali su decenijama njegovi stanovnici bili usmereni ka Busovači.

Alahovi ratnici, kako su sami sebe voleli da zovu, upali su u Dusinu i istoimeni zaselak, u kojemu su živeli Hrvati, u zoru 26. januara 1993. godine.

Navodi se da je dva dana pre toga već počelo da vri oko Busovače, koja se našla u okruženju 12.000 bošnjačkih vojnika.

Šerif PatkovićŠerif Patkovićfoto: Youtube/ IML TV.PRESS

Patkovićevi vojnici prisilili su ih na predaju, a potom su ih odvojili u dve grupe – jedna grupa išla je u živi štit, a drugu su smestili u kuću Stipe Kegelja.

– Ja sam išla na brdo u živi štit i zvala sam muža, koji je gore bio, i govorila da ne pucaju prema njima jer će nas ubiti. Tako je odlučeno da moj muž i ostali iz HVO idu da pregovaraju s pripadnicima ABiH u Zenicu – svedočila je Željka Rajić u Hagu, ali i pred domaćim pravosudnim organima.

Pregovora nije bilo, nego su se bošnjački vojnici okrutno obračunali s pripadnicima HVO i civilima. Željkinom suprugu Zvonku Rajiću, nakon stravične torture koju je prošao, izvađeno je srce, a ostali desetorica su likvidirani. Ostali su deportirani, a kuće su zapaljene.

– Oni su jedan po jedan odvođeni. Mi smo šutjeli i osluškivali. Čuli bi se pucnjevi i ti se muškarci nisu vraćali – prisjetila se svjedokinja krvavog 26. siječnja 1993. godine.

Marinko Ćosić iz Busovače po majci vuče korene iz Dusine. U pokolju je izgubila tri brata i dva bratanca.

– Šerif Patković objektivno je odgovoran za zločin u Dusini jer je komandovao 7. muslimanskom brigadom. Prema informacijama kojima raspolažemo, on se u trenutku zločina i nalazio na području Dusine, Lašve. Znao je i morao da zna za streljanje deset ljudi. Jednoj od žrtava, Mladenu Kegelju, odsečene su uši i izvađene oči, i to u lokalnom mejtefu (manjem verskom objektu) – kazao je Ćosić.

Kad se u Hagu sudilo Tihomiru Blaškiću, spomenut je zločin u Dusini koji se dogodio skoro tri meseca pre onoga u Ahmićima, koji se stavljao na teret generalu HVO. Patković, kao i nadređeni mu komandant iz Trećeg korupsa ABiH Enver Hadžihasanović, negirali su bilo kakav zločin nad Hrvatima.

Iako je Željka Rajić svedočila da joj je u Dusini prišao čovjek koji se predstavio kao Šerif Patković Geler i pohvalio se da joj je ubio supruga, to Hagu i pravosuđu BiH nije bilo dovoljno da detaljno istraži Patkovića. Na kraju je samo jedan nižerangirani pripadnik ABiH osuđen na 14 godina zatvora.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Slobodna #Dalmacija #objavila #zločine #muslimanske #brigade #Armije #BiH #čiji #komandant #Šerif #Patković #zvani #Geler #sada #nudi #Hamasu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja