NaslovnaVESTIPotražnja za IT stručnjacima opala! Kompanije se okreću usavršavanju zaposlenih i povećanju...

Potražnja za IT stručnjacima opala! Kompanije se okreću usavršavanju zaposlenih i povećanju plata

Rad od kuće i privatno zdravstveno osiguranje su dva najvažnija benefita za zaposlene u IT sektoru.

Većina kompanija, kroz fitnes i druge programe, pruža podršku radnicima da brinu o psiho-fizičkom zdravlju. Broj oglasa za posao opada, ali poslodavci kažu da se okreću ka usavršavanju zaposlenih i najavljuju povećanje plata od 10 odsto, pokazuje najnovije istraživanje.

Istraživanje “Šta to rade programeri“, sprovedeno među 120 donosilaca odluka iz IT kompanija i više od 230 zaposlenih, pokazalo je da najveći procenat menadžera u ovom sektoru čine Milenijalci.

 – Zatim idu ‘bejbi bumersi‘, generacija Iks. Dok je generacija Z polako ušla u IT i oni sustižu milenijalce kao zaposleni –  rekla je Jelena Zdravkovski iz “Osiguranika”.

Navodi da su, u odnosu na prošlu godinu, beneficije u IT sektoru u blagom padu, posebno kod tim bilding aktivnosti.

 – Međutim, ono što je važno jeste da zaposleni zaista jesu zadovoljni tim beneficijama i dalje. Na prvo mesto svakako je beneficija rada od kuće. Dakle, 89 odsto zaposlenih ima tu mogućnost u IT-u. Prošle godine je to bilo 95 odsto. Dakle, postoji pad, ali nije toliko značajan – kaže Zdravkovski.

Na drugom mestu beneficija kojima su zaposleni zadovoljni nalazi se dobrovoljno zdravstveno osiguranje, koje je obezbeđeno za 72 odsto zaposlenih, slično kao prošle godine. To je, inače, i nešto što se smatra benefitom koji je neophodno imati kao IT kompanija.

Marko Vučetić sa sajta “Hello World” objašnjava da samo 10 odsto zaposlenih radi isključivo od kuće, a da je najzastupljeniji hibridni model u kojem se nekoliko dana radi od kuće, a nekoliko iz kancelarije.

 – I u našem istraživanju hibridni model rada se zapravo pokazao kao pobednički. Dakle, zaposleni koji rade na ovaj način, kombinuju kancelariju i rad od kuće, pokazali su najveće zadovoljstvo beneficijama, najbolju povezanost sa kolegama, i ono što je jako važno, najbolji balans privatnog i poslovnog života – rekao je Vučetić.

Veliki procenat zaposlenih ima obezbeđen neki vid podrške psiho-fizičkom zdravlju.

 – U Srbiji trenutno 39 odsto zaposlenih u IT-u nema obezbeđen nijedan ‘well-being‘ program podrške. Ostatak ima. To su uglavnom neki fitnes programi. A osim toga, u okviru ‘well-being‘ mi imamo i psihološko savetovanje jedan na jedan. To su neke edukacije, ‘webinari‘, dokle to je jedno široko polje – rekla je Jelena Zdravkovski.

Istraživanje je pokazalo i da je 77 odsto programera, odnosno IT-evaca, tokom godine osetilo povećani stres, brigu, pad raspoloženja.

“Dakle njima definitivno ti programi jesu potrebni“, rekla je Jelena Zdravkovski.

Tu je, kako kaže, došlo do mimoilaženja između kompanija i zaposlenih.

Dok je 87 odsto IT-evaca izjavilo da bi, kada bi im kompanija to pružila, oni koristili program psihološkog savetovanja jedan na jedan, u Srbiji trenutno to obezbeđuje samo 22 odsto poslodavaca.

Što se tiče ponuda za posao, Vučetić kaže da je trend zapošljavanja u IT-u ove godine po prvi put opao, ali da globalna kriza nije u većoj meri pogodila Srbiju.

 – Čak 53 odsto kompanija je odgovorilo pozitivno što se tiče povećanja zarada u IT-sektoru u 2024. godini za do 10 odsto i to je dobar podatak, imajući u vidu sve ove faktore koje smo navodili ranije. Tako da očekujemo da se IT-sektor nekako razvije i dalje raste, ali ne u možda nekim obimima kako je to zapravo bilo pre par godina – rekao je Vučetić.

Veliki procenat zaposlenih ima obezbeđen neki vid podrške psiho-fizičkom zdravlju.

 – U Srbiji trenutno 39 odsto zaposlenih u IT-u nema obezbeđen nijedan ‘well-being‘ program podrške. Ostatak ima. To su uglavnom neki fitnes programi. A osim toga, u okviru ‘well-being‘ mi imamo i psihološko savetovanje jedan na jedan. To su neke edukacije, ‘webinari‘, dokle to je jedno široko polje. I ono što je ove godine primetno jeste da je 77 odsto programera, odnosno IT-evaca svih, osetilo tokom godine povećani stres, brigu, pad raspoloženja. Dakle njima definitivno ti programi jesu potrebni – navodi Vučetić.

Tu je, kako kaže, došlo do razmimoilaženja između kompanija i zaposlenih.

Dok je 87 odsto IT-evaca izjavilo da bi, kada bi im kompanija to pružila, oni koristili program psihološkog savetovanja jedan na jedan, u Srbiji trenutno to obezbeđuje samo 22 odsto poslodavaca.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Potražnja #stručnjacima #opala #Kompanije #okreću #usavršavanju #zaposlenih #povećanju #plata

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja