NaslovnaNAJNOVIJETektonske promene u geopolitici! Erdogan želi da Turska vlada islamskim svetom (VIDEO)

Tektonske promene u geopolitici! Erdogan želi da Turska vlada islamskim svetom (VIDEO)

Zašto je Erdoganu zanimljiva Palestina? Da li on može biti neko ko će umiriti situaciju na Bliskom istoku, ili će je pak još više rasplamsati? Na ova pitanja odgovaraju gosti “Teme dana”: stručnjak za geopolitiku Branko Pavlović i novinar Slobodan Samardžija.

Erdogan je čovek koji zna šta hoće i vrlo jasno pokazuje šta hoće. On ide sa idejom da ceo svet mora da bude drugačiji od onog sveta koji je napravila Amerika i, uslovno rečeno, Evropska unija.

Stručnjak za geopolitiku Branko Pavlović smatra da je jako važna činjenica da je Erdogan upravo dobio izbore i ima pun legitimitet.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Branko Pavlović

-Ambicija Erdogana je da Tursku digne do samog lidera muslimanskog sveta. Ipak, ključne karte su u rukama Amerike. Hamas zna da nema nikakve šanse sam. Oni igraju jednu igru da vrate palestinsko pitanje u središte svetskih pitanja. U snazi palestinskog sveta ključna je Turska. Amerika ima svoju proizvodnju nafte, ali bi bez Izraela cena nafte drastično skočila. Erdogan je glavno južno krilo NATO-a. Palestinko pitanje je izuzetno živo pitanje u muslimanskom svetu- rekao je Branko Pavlović.

Novinar Slobodan Samardžija istakao je činjenicu da je Erdogan rešio da za Tursku prigrabi epitet jedne od najjačih zemalja.


Foto: Aleksandar Jovanović Cile


Slobodan Samardžija


-On se definitivno ne povinuje ni interesima NATO-a ni EU, već samo interesima svoje zemlje. Robert Kenedi Jr. juče je izjavio da bi, ako bi Izrael pao, Amerika ostala bez 70 posto svojih naftnih izvora. Turska gleda čak i na Balkan. Erdogan definitivno zna da je to jedna od linija koja bi mu pomogla da se još bolje ušljamči na evropskom kontinentu. Pri tom vrlo vešto komunicira sa Putinom. Turska je izuzetno velika zemlja, ujedno i zemlja koja se razvija. Turska je smeštena na delu planete oko koga se mnogo toga vrti. Erdogan rezonuje na savremen način, pametno; i sebi privlači saradnike. Zato je on uspešan- rekao je Slobodan Samardžija.

Izrael će Palestince zameniti sa 100.000 Indijaca! Dil Tel Aviva i Nju Delhija u završnoj fazi!

Šta reći?!

Izraelska građevinska industrija zatražila je dozvolu od vlasti Tel Aviva da unajmi do 100.000 indijskih radnika kao zamenu za palestinske radnike, navodi se u izveštaju Glasa Amerike (VOA) sa Zapadne obale, a prenosi The Independent. .

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Tektonske #promene #geopolitici #Erdogan #želi #Turska #vlada #islamskim #svetom #VIDEO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja