NaslovnaVESTIU Leskovcu počeo sa radom savremeni digitalni mamograf: Prvog dana pregledano šest...

U Leskovcu počeo sa radom savremeni digitalni mamograf: Prvog dana pregledano šest pacijentkinja

U okviru paketa najveće dijagnostičke opreme do sada u Leskovcu je počeo sa radom prvi digitalni mamograf. Već prvog dana pregledano je šest žena.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević – Škodrić je nakon posete Opštoj bolnici u Leskovcu najavila da će mamograf raditi u dve smene.

Kako se u Srbiji svake godine razboli 4.500 žena, a umre 1.700 na ovaj način će se bolest otkriti u najranijoj fazi kada je i moguće izlečenje.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

Ovaj savremni aparat uručio je bolnici u Leskovu predsednik Srbije Aleksandar Vučić 24. oktobra, a danas u pregledane su i prve pacijentkinje.

Žene koje su danas obavile pregleda zahvlane su na nabavci digitalnog mamografa i apeluju na druge pripadnice lepšeg pola da budu odgovorne i dođu na preventivni pregled.

– Neću govoriti o procentu obolevanja, jer jedna majka, jedna sestra, jedna ćerka je 100 odsto za tu porodicu i nama je cilj da preokrenemo stanje – istakla je Radojević-Škodrić.


Foto: Printscreen/TV Pink


 


Edukaciju kadra u Leskovcu sproveli su najveći eksperti iz KC Vojvodine, gde ovakav aparat postoji već duže vreme. Opšta bonica u Leskovcu će do kraja godine dobiti magnetnu rezonancu, a sledeće i angio salu.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević rekao je da je kompletna procedura obavljena pre puštanja mamografa u rad.

– Aparat je prošao kompletnu proceduru, od montiranja, probnog rada, merenja zračenja, sve kako je predviđeno zakonom – istakao je Dimitrijević.


Foto: Printscreen/TV Pink


 


U planu je da ovakve mamografe dobiju Kragujevac, Niš, Vladičin Han, Kuršumlija i druga mesta u Srbiji kako bi svaka žena mogla pravovremeno da obavi pregled.

Oglasile se Leskovčanke koje su se prve pregledale na novom mamografu: Hvala predsedniku Vučiću (VIDEO)

Društvo

Leskovčanke koje su se danas prve pregledale na novom mamografu u OB Leskovac zahvalile su se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Leskovcu #počeo #radom #savremeni #digitalni #mamograf #Prvog #dana #pregledano #šest #pacijentkinja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja