NaslovnaVESTIUpozorenje: Sve više dece u Srbiji se truje lekovima zbog suicida

Upozorenje: Sve više dece u Srbiji se truje lekovima zbog suicida

Zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci sve je češća u Srbiji, a ono što je najporaznije sve je češća među omladinom i adolescentima. Veliki broj mladih, posebno tinejdžera odlučuje se za suicide lekovima, a u porastu je i konzumacija psihoaktvinih susptanci poput kokaina i amfetamina.

Prof.dr Snežana Đorđević sa Vojnomedicinske akademije i Centra za kontrolu trovanja gostovala je u podcastu Teorija zdravlja na portalu Telegraf, gde je pričala o zloupotrebama psihoaktivnih supstanci, kaoi  lekova i alkohola među omladinom.

– Naš centar za kontrolu trovanja je osnovan krajem prošlog veka, znači ima već tradiciju skoro 30 godina, i taj centar je organizovan tako da postoji klinika za toksikologiju na kojoj se leče pacijenti sa akutnim trovanjima, lekovima ili psihoaktivnim supstancama i institut za toksikologiju i farmakologiju u kojem se nalazi i toksikološka laboratorija u kojoj ja radim i koja u suštini prati rad klinike za toksikologiju, odnosno u kojoj se vrše analize uzoraka biološkog materijala od pacijenata koji su se javili u naš centar.

– Ovaj centar je jedinstven, ne samo u Srbiji nego i u zemljama u okruženju, jer je bukvalno na jednom mestu i lekar u kojem može da se javi pacijent sa trovanjima i laboratorija u kojoj se može detektovati ta supstanca, ali isto tako naš centar ima mogućnosti da se bavi i nekim eksperimentalnim istraživanjima, pošto imamo i eksperimentalnu toksikologiju, gde se opet mogu proučavati toksikološke karakteristike različitih agenasa – objašnjava naša sagovornica.

Godišnje 5000 ljudi se primi u kliniku zbog trovanja

Prof Đorđević ističe da je u posljednje vreme porast korišćenja psihoaktivnih supstanci, pre svega kokaina i amfetamina.

– Mi imamo godišnjak Nacionalnog centra za kontrolu trovanja koji izlazi svake godine i u kojima se objavljuju podaci o akutnim trovanjima, o broju akutnih trovanja, o vrsti i uopšte karakteristikama tih trovanja. I ono što bih za početak rekla je da mi na godišnjem nivou imamo preko 5000 pacijenata koje lečimo, znači koji se jave u naš centar zbog sumnje na trovanje nekom od supstanci.

– Od tih oko 5000 pacijenata, 50% otpada na trovanje alkoholom, znači zloupotreba alkohola, a ostatak su uglavnom akutna trovanja lekovima i psihoaktivnim supstancama. Oko 8% ukupnih trovanja su akutna trovanja psihoaktivnim supstancama i do pre nekoliko godina heroin je bio taj koji je bio vodeći uzročnik trovanja. Međutim, ono što smo primetili u poslednjih 3 do 4 godine,da se beleži porast psihostimulansa i na prvom mesto, znači to su kokain i amfetamini, odnosno jedinjenja amfetaminske strukture gde spadaju osim amfetamina još i metamfetamin, ekstazi, odnosno MDMA.

– To je ono što zabrinjava s obzirom da je u pitanju mlađa populacija koja dolazi u naš centar da se leči i da se javi u stvari zbog neželjenih efekata tih psihoaktivnih supstancija jer u suštini niko ne želi da mu se desi neželjeni efekat.

Kombinacija kokaina i etanola ubitačna

Šta znači trovanje psihoaktivnim supstancijama? Šta on treba da doživi kada konzumira kokain recimo, pa da se javi?

– Obično se javljaju pacijenti kad osećaju neku nelagodnost konkretno kod psihostimulansa kad dođe do ubrzanja srčanog ritma, povećanja pritiska, neke nervoze, neke neugodnosti ono što oseća a da nije želeo da mu to tako bude. Tu se javi i neki strah i panika, a nekad zaista ima razloga zašto se javljaju, jer zaista dovodi do ozbiljnih problema posebno kod psihostimulansa kada je u pitanju kardiovaskularni sistem.

– E sad ono što je isto interesantno a vezano za ta trovanja recimo kokainom vrlo često se kombinuju sa etanolom, s obzirom da je etanol, da kažemo, spušta, kokain podiže, a oni koji to zloupotrebljavaju isto znaju da će ukoliko konzumiraju jedno i drugo kokain da ima nešto duže delovanje zbog toga što etanol produžava delovanje kokaina.

– Oni obično to konzumiraju, znači sa tim ciljem da bi imalo duže delovanje, međutim naravno ne znaju da kokain u kombinaciji sa etanolom je mnogo opasna kombinacija, znači opasnija nego kokain sam, zato što u organizmu se stvara jedno novo jedinjenje koje se zove koka-etilen i koje ima delovanje isto kao i kokain, ali duže i, da kažem, potentnije delovanje nego što ima kokain sam, što opet predstavlja neku vrstu opasnosti za te konzumente, takve vrste kombinacije. A što se tiče ovih amfetamina kao što su ekstazi, to su, što se kaže, droge za provod po diskotekama.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Upozorenje #Sve #više #dece #Srbiji #truje #lekovima #zbog #suicida

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja