Ruska salata, salata sa piletinom, ali i paprikom, biće pun pogodak na svakoj slavi.
Iako su slave zvanično prilika da se ljudi, koji se možda nisu dugo videli, okupe, ispričaju i uživaju u zajedničkom društvu, za domaćine je takođe prilika da pokažu svoje kulinarske veštine.
Ipak, nije neophodno da budete čuveni Džejmi Oliver, kako biste vašoj porodici i prijateljima pripremili nezaboravnu hranu.
Nešto što je najtraženije na svim slavama, definitivno su salate, a mi vam donosimo tri brza i laka recepta, koja ćete sigurno moći da pripremite:
Ruska salata
Sastojci:
po 400 g krompira, šargarepe i graška
po 300 g šunke i kiselih krastavčića
600 g majoneza
100 gr kisele pavlake
15 g soli
20 g senfa ( 1 puna kašičica )
limunov sok, po ukusu
Priprema:
Krompir i šargarepu očistiti, pa ih zajedno staviti da se skuvaju. Krompir isecite krupnije, a šargarepu sitnije, jer njoj treba duže da se skuva od krompira. Grašak stavite ovojeno.
Dok se povrće kuva, pomešajte majonez, pavlaku, senf i so. Potom naseckajte krastavčiće, šunku i jaja na sitne kocke. Skuvano povrće procediti i ohladiti.
Iseckati krompir i šargarepu na kockice, pa dodati krastavcima, šunki i jajima, a zatim dodati i ohlađen i oceđen grašak. Sve preliti prethodno napravljenim prelivom od majoneza, pavlake, senfa, limunovog soka i soli, pa lagano izmešati. Ostaviti rusku salatu u frižider nekoliko sati da se lepo prohladi, pa poslužiti.
Foto: Shutterstock
ruska salata
Pileća salata sa kikirikijem
Sastojci:
350 g pilećeg filea
200 g kisele pavlake
150 g majoneza
100 g pečenog kikirikija
100 g susama
1 kašičica senfa
4-5 kiselih krastavčića
Priprema:
Obarite piletinu, pa kada se prohladi, iseckajte na kockice. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni, ali ne previše da ne postane gorak. Kikiriki u blenderu usitnite, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjedinite. Ako niste uzeli pečeni slani kikiriki onda posolite. Ako je kikiriki slan, onda dodajte malo soli po ukusu.
Salata sa pečenim paprikama
Sastojci:
nekoliko crvenih pečenih paprika
2 čaše pavlake
2 kašike majoneza
malo soli
Priprema:
Pečene paprike iseckajte na trakice ili kockice, po želji. Zatim ih ocedite od viška vode, posolite i pomešajte sa pavlakom i majonezom. Najbolje je da je napravite baš pred služenje, jer tako će biti konzistentna i paprika neće pustiti dodatnu vodu.
Moda i lepota
Ukoliko odabrerte pravi kroj, klasiku i obratite pažnju na dužinu rukava, kreator Đorđo Armani navodi da ćete tako biti sigurni da vam kaput odgovara.
sledeća vest
#brze #salate #koje #neophodne #slavskoj #trpezi #gosti #će #biti #oduševljeni