NaslovnaPLANETAEU snabdeva Rusiju municijom za rat u Ukrajini! Kijevu su obećali milion...

EU snabdeva Rusiju municijom za rat u Ukrajini! Kijevu su obećali milion granata, ali ih neće poslati?

Iako su Rusiji uvedene široke sankcije od početka invazije, uključujući 11 paketa iz EU, Rusija je nastavila da prima komponente zapadne proizvodnje koje koristi u proizvodnji oružja i municije koja se koristi za napad na Ukrajinu. Istovremeno, Kijev neće dobiti obećanih milion artiljerijskih granata do marta 2024, kako je prethodno dogovoreno sa Briselom.

Rusija često koristi “treće zemlje”, kao što su Ujedinjeni Arpski Emirat, za nabavku sankcionisanih roba. Pored toga, tehnologije dvostruke upotrebe koje mogu imati i vojnu i komercijalnu upotrebu često prolaze direktno iz EU u Rusiju kroz kanale koji služe za zaobilaženje sankcija.

S druge strane, prema planu koji je EU odobrila u martu ove godine, blok bi Ukrajini trebalo obezbedi milion granata u roku od godinu dana. Prvi korak programa podrazumeva nadoknadu zaliha iz sopstvenih zaliha država članica, a drugi korak je zajednička kupovina nove municije.

Blumberg je u oktobru izvestio da je prošlo više od polovine dodeljenog vremena, a da je EU isporučila samo 30 odsto planiranih zaliha i da je malo verovatno da će ispuniti obećanje.

Ove nedelje je Evropska služba za spoljne poslove navodno rekla da isporuka najverovatnije neće biti završena do marta sledeće godine. 

Potreba Ukrajine za municijom postaje sve hitnija jer Rusija povećaava svoj budžet za odbranu za 2024. i navodno je uspela da obezbedi preko milion granata iz Severne Koreje. Problem za Kijev je i to što politički sukobi u Vašingtonu izazivaju smanjenje američke vojne podrške Kijevu.

Opa! Među granatama za Putina Kim sakrio nešto još mnogo gore?! Vojska digla uzbunu, Ukrajini stižu crni dani!

PAKAO ZA KIJEV

Nedavne isporuke oružja iz Severne Koreje za Rusiju, koja vodi rat u Ukrajini, možda su uključivale balističke i prenosive protivvazdušne rakete kratkog dometa, pored artiljerijske municije, saopštila je danas vojska Južne Koreje.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#snabdeva #Rusiju #municijom #rat #Ukrajini #Kijevu #obećali #milion #granata #ali #neće #poslati

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja