Leskovac je postao grad sa najviše zaštićenih poljoprivrednih proizvoda, čak pet! Tako je opravdao titulu gastronomske prestonice Srbije.
Iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu, piše Rts.
Kad se stope slatki paradajz iz leskovačke kotline i ljute papričice pa začine po bakinom receptu eto leskovačke ljutenice koja budi čula i otvara apetit!
– Već desetak godina koliko se ja bavim preradom voća i povrća ona je tražen proizvod ne u tolikoj meri koliko ajvar, ali više u odnosu na lovačku salatu, pinđur i neke druge proizvode od povrća- kaže Gordana Petrović, proizvođač ljutenice i ajvara.
Samo u lebanskoj opštini zasadi se četiri miliona strukova paradajza, a paprika je već zaštitni znak leskovačke kotline. Tu je šansa da se povrtari udruže i prošire na šta apeluju iz Udruženja “Leskovački ajvar” .
Foto: Infomrer
Leskovački roštilj dobio je zvanično zaštitu geografskog porekla 2007. godine
– Udruženje ne čine samo proizvođači leskovačkog ajvara i ljutenice nego i uzgajivači paradajza, paprike, ljute paprike i pozivam ih da se pridruže našem udruženju da postanu naši članovi kako bi sebi i svojim porodicama obezbedili siguran plasman- naglašava Milan Petković, direktor Udruženja “Leskovački ajvar”.
Proces brendiranja je dug i skup. Prošlo je gotovo dve godine do zaštite geografskog porekla leskovačke ljutenice. Podsetimo, prvo je brendiran roštilj 2007. a onda ajvar koji ima i međunarodni sertifikat, pa sprža, specijaliteti sa roštilja, a do kraja naredne godine rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu o registraciji oznake geografskog porekla mogla bi da dobije i leskovačka mućkalica, neizostavna na menijima i prestižnih restorana. Ceo ovaj posao inicira Regionalna privredna komora uz finansijsku podršku grada.
– Ovim zaštitama na dobitku su kao i prošli put i treba da budu na dobitku individualni poljoprivredni proizvođači, individualna gazdinstva, u dobitku je i regija u dobitku je i sama Srbija da svoje proizvode zaštiti pre nego što neko to drugi uradi- kaže Goran Jović, direktor RPK za Jablanički i Pčinjski okrug.
Recepti
Ukoliko želite da imate najbolju zimnicu, savetujemo vam da napravite kafansku ljutenicu po bakinom receptu.
sledeća vest
#Leskovac #dobio #peti #brend #Pogodite #kom #proizvodu #reč