NaslovnaNAJNOVIJELeskovac dobio peti brend! Pogodite o kom proizvodu je reč!

Leskovac dobio peti brend! Pogodite o kom proizvodu je reč!

Leskovac je postao grad sa najviše zaštićenih poljoprivrednih proizvoda, čak pet! Tako je opravdao titulu gastronomske prestonice Srbije.

Iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu, piše Rts.

Kad se stope slatki paradajz iz leskovačke kotline i ljute papričice pa začine po bakinom receptu eto leskovačke ljutenice koja budi čula i otvara apetit! 

– Već desetak godina koliko se ja bavim preradom voća i povrća ona je tražen proizvod ne u tolikoj meri koliko ajvar, ali više u odnosu na lovačku salatu, pinđur i neke druge proizvode od povrća- kaže Gordana Petrović, proizvođač ljutenice i ajvara.

Samo u lebanskoj opštini zasadi se četiri miliona strukova paradajza, a paprika je već zaštitni znak leskovačke kotline. Tu je šansa da se povrtari udruže i prošire na šta apeluju iz Udruženja “Leskovački ajvar” .

Foto: Infomrer


Leskovački roštilj dobio je zvanično zaštitu geografskog porekla 2007. godine

– Udruženje ne čine samo proizvođači leskovačkog ajvara i ljutenice nego i uzgajivači paradajza, paprike, ljute paprike i pozivam ih da se pridruže našem udruženju da postanu naši članovi kako bi sebi i svojim porodicama obezbedili siguran plasman- naglašava Milan Petković, direktor Udruženja “Leskovački ajvar”.

Proces brendiranja je dug i skup. Prošlo je gotovo dve godine do zaštite geografskog porekla leskovačke ljutenice. Podsetimo, prvo je brendiran roštilj 2007. a onda ajvar koji ima i međunarodni sertifikat, pa sprža, specijaliteti sa roštilja, a do kraja naredne godine rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu o registraciji oznake geografskog porekla mogla bi da dobije i leskovačka mućkalica, neizostavna na menijima i prestižnih restorana. Ceo ovaj posao inicira Regionalna privredna komora uz finansijsku podršku grada.

– Ovim zaštitama na dobitku su kao i prošli put i treba da budu na dobitku individualni  poljoprivredni proizvođači, individualna gazdinstva, u dobitku je i regija u dobitku je i sama Srbija da svoje proizvode zaštiti pre nego što neko to drugi uradi- kaže Goran Jović, direktor RPK za Jablanički i Pčinjski okrug. 

 

 

 

 

 

Najbolji recept za kafansku, pikantnu ljutenicu! Vreme je za zimnicu (VIDEO)

Recepti

Ukoliko želite da imate najbolju zimnicu, savetujemo vam da napravite kafansku ljutenicu po bakinom receptu.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Leskovac #dobio #peti #brend #Pogodite #kom #proizvodu #reč

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja