NaslovnaBIZNISKako se kreativnost sipala, šolju po šolju

Kako se kreativnost sipala, šolju po šolju

Kako se kreativnost sipala, šolju po šolju

Čaj se koristi kako bi privukao pažnju i stvorio emocionalnu vezu sa potrošačima.

Piše: Vedran Ivanković, stručnjak za komunikacije

U poslednjih mesec dana toliko je bilo aktuelnih društvenih tema da glava zaboli. Poslovno, krenuo je četvrti kvartal, u kome je, po pravilu, najviše aktivnosti. Počela je sezona kaputa i rolki, umesto kratkih rukava i sandala. Deca već pišu sastave na temu „Jesen u parku”. Ponegde se smuva neki list na košavi, koja trese lišće sa grana. U toj atmosferi treba odabrati temu vezanu za komunikacije i o njoj pisati.

Omiljeni napitak u ovo doba godine jeste čaj. Eto, tema se nametnula sama, a i do sada nisam baš pročitao previše tekstova o čaju. Generalno, kod nas ne postoji neka tradicija ispijanja čaja, kao što postoji, recimo, kod Engleza. U ovom delu svemira čaj se najčešće pije samo kad si bolestan ili kad stegne minus – onda se nađe neko da skuva „šumadijski čaj”. Posle njega su svi veseli.

Sećam se, svojevremeno, jedne od retkih domaćih reklama za čaj, a nisam je video u emitovanju, već samo na ekranu na dolaznom terminalu na beogradskom aerodromu. Neki tip je izveo neku devojku na sastanak i ona je poručila čaj. Kad je konobar doneo, kesica je završila u njenim ustima. Jako bizarna reklama. Kasnije je bilo još nekih pokušaja, ali generalno mislim da možemo da ih izbrojimo na prste jedne ruke. Već u svetu to nije slučaj. Čaj nije samo običan napitak; to je iskustvo. U svetu oglašavanja čaj je često prikazan kao izvor inspiracije, opuštanja i trenutaka zadovoljstva.

Vedran Ivanković

Lipton je svoju kampanju „Be More Tea” koristio kako bi promovisao svoje različite vrste čajeva, istovremeno ističući važnost usporavanja i uživanja u trenutku. Za ovu priliku brend je odlučio da koristi influensere. I to kakve! Kermit je glavni lik spota, a radnja se dešava u epicentru brzog života – Njujorku. U kontri sa tim poruka je da treba da budemo više kao čaj i da uživamo u svakom momentu. Potrebno je usporiti ponekad i biti dobro raspoložen. Biti više čaj. Čini se da je dobijen emotivni spot čak i u verziji od 30 sekundi. Pogođen je i trenutak za lansiranje kampanje. Spot je premijerno pušten tokom prenosa ceremonije dodele Oskara 2014. godine.

Još jedna kampanja koja nas vraća u detinjstvo i koja nabacuje kez na lice jeste kampanja koju je lansirao Twinings – „Drink It All In”. Od same reklame još je zanimljivije pogledati video kako su je pravili. Produkcija i kreativna agencija koja je radila spot dočarali su atmosferu iz Diznijevih filmova tridesetih godina. Utisak je da je glavna inspiracija bio „Čarobnjak iz Oza”. U tom procesu, kako bi uradili makete objekata pored kojih prolazi glavna glumica i put od žute cigle, koristili su preko 10 hiljada markica koje se nalaze na kesicama čaja.

Koliko je čaj duboko ukorenjen u tradiciju Engleza, govori kampanja brenda Tetli – „Nađi vremena”. U trenutku kada je krenula ekspanzija društvenih mreža i kada su svi počeli više vremena da provode na raznim četovima – Tetli je pozvao ljubitelje čaja da se više druže uživo i provode vreme u realnom svetu, a manje u virtualnom sa ljudima koje ne poznaju. Toplinu doma i ćaskanje najboljih drugarica ne može da zameni nijedna društvena mreža. Gledajući sa ove vremenske distance, da ponove ovu hrabru kampanju danas, pogodili bi u centar. Jedina razlika bi bila ta što danas ljudi sve vreme gledaju u telefone, a ne u ekrane računara.

Yorkshire Tea je poznat po svojoj britanskoj tradiciji i u svojim reklamama ističe ideju da je sve urađeno kako treba kad se radi sa pažnjom i strašću. Kampanja „Where Everything’s Done Proper” prikazuje ljude koji se trude da sve bude savršeno, uključujući i pripremu i serviranje čaja. Ove reklame prenose ideju o tradiciji, kvalitetu i britanskom duhu. Kreatori ove reklame su iskoristili sjajnog glumca Šona Bina, koji se pojavio u filmovima i serijama epske fantastike, da snime reklamu koristeći i njega i ceo taj kontekst u službi promocije čaja.

Ovo su samo neki od primera reklama koje koriste čaj kao centralni element kako bi prenele određene poruke i emocije. Svaki od ovih primera ističe različite aspekte iskustva u ispijanju čaja, bilo da je to opuštanje, inspiracija, bogatstvo ukusa ili tradicija. U svakom slučaju, čaj se koristi kako bi privukao pažnju i stvorio emocionalnu vezu sa potrošačima.

Čaj, kao napitak sa dubokim korenima u mnogim kulturama širom sveta, ima svoje mesto u tradiciji, ritualima i svakodnevnom životu. Međutim, kako se čaj širi na globalnom nivou, interesantno je istražiti kako je percipiran u kulturama koje nemaju tradiciju ispijanja ovog napitka. Ove kulture su spremne da prihvate novo iskustvo i prilagode mu se, a marketinški pristup može igrati ključnu ulogu u stvaranju pozitivne percepcije.

Svetski poznata kafeterija Starbucks uspešno je unela čaj u kulture gde to nije tradicija i u prostor koji je namenjen konkurenciji – kafi. Njihova linija čajeva Teavana nudi raznovrsne ukuse, od voćnih infuzija do tradicionalnih sorti čaja. Boje koje su koristili u dizajnu menija i ambalaža očigledno su namenjene mlađoj ekipi, što je pametna taktika za ubacivanje novog proizvoda u ponudu. Mladi će pre prihvatiti nešto novo i početi da konzumiraju novi proizvod i „navući” se na njega.

Percepcija čaja u kulturama bez tradicije može biti oblikovana kroz kreativne marketinške kampanje koje istražuju raznolikost čajeva, ističući njihove ukuse, arome, zdravstvene koristi i rituale ispijanja. Kroz pametno dizajnirane reklame čaj se može predstaviti kao napitak koji nudi priliku za eksperimentisanje i otkrivanje novih svetova ukusa i doživljaja. Ovaj pristup može stvoriti pozitivnu percepciju čaja u kulturama koje su spremne da se otvore za novo iskustvo.

Promena percepcije i navika je neverovatna kada su komunikacije u pitanju. Neki će reći da je to manipulacija i da se marketari igraju emocijama potrošača. Sa druge strane, ako je proizvod dobar, pakovanje i reklamiranje dođe kao nešto što je „tačka na i”, a taj proizvod će, svakako, naći svoj put do potrošača.

Kad imamo topao čaj, slobodno možemo da nastavimo da gledamo kako vetar muva lišće po parku ili terasi, i to sa bezbedne udaljenosti, i čekamo toplije vreme da pričamo o sladoledu, recimo.

 

Izvor: BIZLife Magazin

Foto: Ilustracija: arh Tatjana Vukotić / tatjanavukotic.com

InfoPuls-podeljeno sa izvora-Bizlife

#Kako #kreativnost #sipala #šolju #šolju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja