NaslovnaRAZONODADodeljena nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo

Dodeljena nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo

Pesnik Ljubiša Đidić iz Kruševca je ovogodišnji dobitnik nagrade „Momčilo Tešić“ za ukupno književno stvaralaštvo u oblasti poezije za decu. Ovo priznanje dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege, a odluku je doneo žiri u sastavu Gordana Maletić, Milijan Despotović i Branko Stevanović.

Ljubiša Bata Đidić je srpski pesnik, prozni pisac, književni i likovni kritičar, esejista i putopisac. Rođen je u Kraljevu 1937. godine, a živi i radi u Kruševcu. Završio je Gimnaziju u Kruševcu i Filozofski fakultet u Beogradu. Objavio je više zbirki pesama: „Podignute ruke“ (1965.), „Nagrizen prsten (1969), „Prolistalo koplje” (1971), „Svrake vole sjajne stvari” (1975), „Gorionik” (1978), „Severnjača nad Bagdalom“ (1986.), „Prometejeva činija“ (1984.), „Pakao za dnevnu upotrebu“ (1993.) i „Srčani udar“ (2019.).

foto: Kurir

Objavio je i putopise: „Čudesna Kina“ i „Pod južnim krstom – Latinska Amerika“ i romane „Dnevnik za Teu“ i „Skraćenice“, kao i zbirke pesama za decu. Priredio je nekoliko antologija: Dogodilo se u Kruševcu, Kruševačka rozeta, Srpska kuća – pesnici o Krfu, Vidu i Zejtinliku, Beskrajni plavi krug – pedeset godina modernog srpskog pesništva i Hilandar u srpskom pesništvu i najnoviju “Plava Zvezda nad Bagdalom” (2023). Autor je monografije o gradu Kruševcu, u kojoj je prikazao istorijat i znamenitosti Lazarevog grada. Njegove knjige prevedene su na grčki, francuski, rumunski, ruski, španski i makedonski jeziku, a sam je sa slovenačkog preveo desetak knjiga.

Bio je dugogodišnji direktor i urednik književnog časopisa „Bagdala“, čiji je i sada urednik, kao i časopisa “Bagdala za decu”. Dobitnik je brojnih nagrada: Oktobarska nagrada grada Kruševca, „Rasinski cvet“, nagrada „Zmajevih dečijih igara“ (1997.), „Zlatni prsten despota Stefana Lazarevića“ (2008.), Vukove nagrade (2010.), „Pero despota Stefana Lazarevića“ (2013.) i Svetosavske nagrade grada Kruševca za 2022. godinu. Osnivač je brojnih manifestacija, među kojima su: „Belovodska rozeta“, „Kozniku u pohode“ i „Kosovska galerija“, kruševačke Filozofsko- književne škole i predsednik Odbora za obnovu Мanastira Milentija.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Bonus video:

01:37

PORODICA ZARIĆ IZDOMINIRALA NA PRVOM MESTU! Proglašen nedeljni pobednik kulinarske emisije: Nagrada 100.000 dinara

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Dodeljena #nagrada #Momčilo #Tešić #ukupno #književno #delo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja