NaslovnaBIZNISSem Altman se priključio Microsoftu, a OpenAI imenovao privremenog direktora

Sem Altman se priključio Microsoftu, a OpenAI imenovao privremenog direktora

RASPLET: Sem Altman se priključio Microsoftu, a OpenAI imenovao privremenog direktora

Sem Altman, suosnivač ChatGPT-a čiji je ,,roditelj“ kompanija OpenAI, koji je u petak svrgnut sa mesta izvšrnog direktora u sali odbora, pridružuje se Microsoftu, najvećem finansijskom pokrovitelju startapa.

Greg Brokman, suosnivač OpenAI-ja i bivši predsednik koji je dao ostavku nakon Altmanovog otpuštanja, takođe se pridružuje Microsoftu. U međuvremenu, Emet Šir, bivši izvršni direktor Amazonovog servisa za striming Twitch, pridružiće se kompaniji OpenAI kao privremeni izvršni direktor.

„Radujemo se upoznavanju Emeta Šira. Izuzetno smo uzbuđeni što možemo da podelimo vest da će se Sem Altman i Greg Brokman, zajedno sa kolegama, pridružiti Microsoftu kako bi predvodili novi napredni istraživački AI tim“, naveo je izvršni direktor Microsofta Satja Nadela na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Microsoft je najveći investitor OpenAI. Altman će biti izvršni direktor „nove grupe“, rekao je Nadela u svom postu, što je okončalo spekulacije da bi odbor OpenAI mogao da izvede dramatičan preokret i ponovo zaposli preduzetnika i investitora iz Silicijumske doline.

Microsoft (Beta/AP)

Jedinstvena prilika za Emeta Šira posle Altmanovog otpuštanja

U postu na X-u Šir je opisao šansu da se pridruži OpenAI-u kao priliku koja se pruža jednom u životu.

„Prihvatio sam ovaj posao jer verujem da je OpenAI jedna od najvažnijih kompanija koje trenutno postoje. Kada je odbor otkrio kakva je situacija i zatražio od mene da preuzmem ulogu, nisam olako doneo odluku“, dodao je on.

Detalji o Altmanovom otpuštanju u petak ostali su nepoznati. U svom saopštenju u petak, OpenAI je tvrdio da je Altman bio nedovoljno „iskren“ sa odborom i da je to ometalo sposobnost odbora da izvršava svoje odgovornosti.

Međutim, Brokman je bio veoma detaljan u svojoj objavi na X-u.

Rekao je da je Altman saznao da je otpušten samo nekoliko minuta pre nego što je kompanija objavila vest. Brokman je sugerisao da je Altman dobio otkaz zbog neslaganja sa istraživačkim odeljenjem kompanije, na čelu sa drugim suosnivačom i glavnim naučnikom Iljom Sutskeverom.

Ključni faktor je bila tenzija između Altmana, koji je favorizovao agresivniji razvoj veštačke inteligencije, i članova odbora OpenAI, koji su želeli da se kreću opreznije, kazala je saradnica CNN-a Kara Svišer, koja je razgovarala sa izvorima upućenim u krizu.

ChatGPT, Sem Altman

ChatGPT, Sem Altman (Freepik)

Prebrzo se kretao?

Altman je gurao kompaniju da brže plasira proizvode na tržište i da ih prodaje zarad profita. U javnosti, međutim, Altman je dugo upozoravao na rizike koje predstavlja AI.

„Da li će AI biti poput štamparske mašine koja je širila znanje, moć i učenje koje je osnažilo obične ljude, što je dovelo do većeg procvata i veće slobode? Ili će to više ličiti na atomsku bombu?“, rekao je on na saslušanju podkomiteta Senata u maju tražeći regulaciju.

U isto vreme, Altman je naterao OpenAI da ,,stavi nogu na papučicu gasa“, piše CNN.

Razvoj AI uređaja i dostupnost alata

Rukovodioci OpenAI-a i dizajner iPhone-a Džoni Ajv navodno su vodili razgovore o prikupljanju milijardu dolara od japanskog konglomerata SoftBank za AI uređaj koji bi zamenio pametni telefon. I OpenAI je dobio investicionu obavezu od više milijardi dolara od Microsofta, što je uključivalo brzu primenu tehnologije slične ChatGPT-u u Microsoft-ovom pretraživaču Bing i drugim proizvodima.

Nedavno je Altman najavio da će OpenAI svoje alate učiniti široko dostupnim kako bi svako mogao da kreira sopstvenu verziju ChatGPT-a.

Microsoft nije obavešten o Altmanovom otpuštanju sve do ,,neposredno pre“ javnog saopštenja, rekao je Svišer, a zaposlenima nije dato nikakvo obavaštenje unapred.

Altmanov odlazak je praćen odlascima drugih vrhunskih rukovodilaca i zaposlenih u OpenAI, uključujući Brokmana.

Izvor: Web Mid

Foto: Screenshot YT, Beta/AP, Freepik

InfoPuls-podeljeno sa izvora-Bizlife

#Sem #Altman #priključio #Microsoftu #OpenAI #imenovao #privremenog #direktora

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja