NaslovnaNAJNOVIJERaspad u Kijevu! Zelenski konačno priznao da postoji sukob sa Zalužnim

Raspad u Kijevu! Zelenski konačno priznao da postoji sukob sa Zalužnim

Predsednik Ukrajine je upozorio da generali, koji se bave politikom, rizikuju da izazovu neposlušnost sopstvenih vojnika i da to ugrožava jedinstvo zemlje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je vojni vrh zemlje da se ne uključuje u politiku, jer time rizikuje da izazove neposlušnost sopstvenih vojnika, a ovo upozorenje usledilo je usred svađe sa glavnokomandujućim ukrajinskih snaga generalom Valerijem Zalužnim, prenosi britanski list “San”.

Zalužni je prethodno izjavio da je rat sa Rusijom u ćorsokaku, a da je proboj ukrajinskih snaga “slabo verovatan”.

Zelenski je upozorio generale da se drže dalje od politike. Na pitanje o odnosu sa vojnim komandantima, predsednik Ukrajine je kazao da su generali koji su ušli u politiku “napravili grešku”.

Predsednik Ukrajine je upozorio da generali, ukoliko se uključe u politiku, rizikuju da izazovu neposlušnost sopstvenih vojnika i da to ugrožava jedinstvo zemlje.

Foto: EPA


Zalužni

Takođe, Zelenski je komentarisao ponašanje ukrajinskih komandanata koji su se uključili u politiku nakon 2014. godine. 

“Razne političke snage guraju vojsku u politiku. Posle 2014, svaka politička partija htela je da ima svoje vojnike, svoje zvezde rata”.

Britanski list primećuje da bi Zalužni sada mogao da se uključi u politiku i postane rival Zelenskom.

U poruci ukrajinskim komandantima, Zelenski je izjavio: “Ako vojnik odluči da se bavi politikom, to je njegovo pravo. Vojnik može da uđe u politiku, ali tada ne može da se bavi ratom.”

“Ako vodite rat”, dodao je, “imajući u vidu da ćete se sutra baviti politikom i izborima, onda ćete se na liniji fronta ponašati kao političar a ne kao vojnik. Mislim da je to velika greška.”

Predsednik Ukrajine je takođe izjavio: “Uz poštovanje prema generalu Zalužnom i svim komandantima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno razumevanje hijerarhije, i to je to. Ne može biti ni dva, tri, četiri ili pet.”


Foto: Reuters


Zelenski i Zalužni


“O tome se ne može razgovarati u vreme rata. To ne vodi jedinstvu zemlje”, dodao je Zelenski.

General Zalužni je nedavno za “Ekonomist” izjavio da su linije fronta dostigle “zastoj” kao u Prvom svetskom ratu, jer obe strane imaju sličnu tehnologiju. Kako je zaključio Zalužni: “Najverovatnije neće biti proboja”.

Zelenski mu je potom odgovorio: “U moralu nema zastoja. Mi smo u našoj kući, Rusi su na našoj zemlji. Stoga nema zastoja.”

Zelenski je nedavno smenio jednog od zamenika generala Zalužnog, zaduženog za specijalne snage.

Proteklih meseci u zapadnim medijima sve češće se pojavljuju informacije o podelama u najvišem rukovodstvu Ukrajine. Tamošnji izvori tvrde da je Zelenski nerealan u želji da potisne Rusije sa svih teritorija na koje Kijev polaže pravo.

Ukrajinski predsednik je ranije rekao novinarima da je od ukrajinskih i savezničkih obaveštajnih službi dobio informacije koje upozoravaju na “plan dezinformacija interno poznat kao ‘Majdan 3'”, čiji je cilj da iskoristi podele u društvu i podstakne pobunu.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Raspad #Kijevu #Zelenski #konačno #priznao #postoji #sukob #Zalužnim

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja