NaslovnaBIZNISUmro Ratko Božović

Umro Ratko Božović

Bio je redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu (za predmete: Teorija kulture, Sociologija kulture, Kulturna politika, Javno mnjenje). Bio je dugogodišnji šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju.

Gimnaziju je završio u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu 1959. godine. Magistrirao je 1967, a doktorirao 1971. godine. Uža specijalizacija su mu oblasti teorije i sociologije kulture, sociologije slobodnog vremena i sociologije umetnosti. Držao je predavanja i na redovnim i na postdiplomskim studijama. Bio je rukovodilac smera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je držao predavanja iz predmeta Teorija i sociologija kulture, Kulturna politika i Fenomeni modernog sveta, piše Blic. 

Profesor na više fakulteta

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (za predmet: Sociologija umetnosti), na Filološkom fakultetu u Beogradu na smeru Sociologija jezika i književnosti postdiplomskih studija (za predmet: Sociologija masovnih komunikacija) i na postdiplomskim studijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (za predmet: Kultura urbanog vremena).

Predavao je Teoriju kulture i Sociologiju masovnog komuniciranja na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Predavao je Teoriju kulture na Fakultetu vizuelnih umetnosti u Podgorici. Deset godina proveo je kao profesor Sociologije kulture na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Studijski je boravio u Parizu 1972 – 1973. godine, a u Njujorku 1986, 1992, 2006. Predavao je Sociologiju umjetnosti, Estetiku, Teoriju igre i Postmodernizam na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici.

Teoretičar kulture, profesor Univerziteta u Beogradu i Nikšiću, pored brojnih knjiga iz oblasti kulture, objavio je i tri knjige u kojima obrađuje dela aforističara (u svakoj knjizi po sedam autora): Sedmorica iz Stradije, Bez maske i Sedmo nebo.

Bio je jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku „Démocratie Nouvelle“ (Nova demokratija) i urednik edicije „Kultura i društvo“ (IP „Vuk Karadžić”, Beograd) i biblioteke „Poenta“ ( IP „Unireks”, Nikšić ).

Napisao 300 naučnih radova

Autor je oko 300 naučnih radova, 150 stručnih radova i desetine knjiga. Najznačajnija dela su mu: „Kultura slobodnog vremena“, „Metarmofoze igre“, „Iskušenja slobodnog vremena“, „Usud igre“, „Nedoumice oko kulture“, „Lavirint kulture“, „Pod znakom pitanja“, „Kroz crveno“, „Kult – ura“, „Noćna mora“, „Izveštaj iz ludnice“, „Razbijeno ogledalo“, „Leksikon kulturologije“, „Tišina dokolice“, „Igra ili ništa“, „Paradoksi medijske slobode“, „Molitve osame“, „Geometrija mišljenja“.

Oktobra 2023. objavio je knjigu pod naslovom „Tajne dijaloga“. Reč je o inspirativnim, slojevitim, pitkim tekstovima odnosno esejima kroz koje se prelama svojevrsni brevijar humanističkih nauka, odnosno najvećih mislilaca kroz istoriju. Sam autor u uvodu kaže da je u ovoj knjizi sabrao više od dvesta fragmenata koji nisu ništa drugo do podsticaj za otvorenu upitanost o šansama za prevladavanje autoritarnosti, u čije mreže je opasno upleteno naše društvo.

InfoPuls-podeljeno sa izvora-Bizlife

#Umro #Ratko #Božović

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja