NaslovnaPLANETA(VIDEO) Ukrajina predaje ključni grad?! Vojnici 110. brigade panično beže, Rusi samo...

(VIDEO) Ukrajina predaje ključni grad?! Vojnici 110. brigade panično beže, Rusi samo što nisu zatvorili obruč!

Vlasti u Kijevu koriste sve raspoložive snage u pokušaju da zaustave napredovanje ruske vojske u oblasti Avdejevke, ali je pad morala ukrajinskih vojnika kritično nizak zbog gubitaka. Ukrajinska komanda više nije u mogućnosti da utiče na svoju vojsku, a zvanične vlasti ne daju naređenja za povlačenje iz grada. Prema nepotvrđenim informacijama koje su objavili ruski Telegram kanali, pripadnici 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine, odnosno 3. i 4. bataljona, odlučili su da dezertiraju, napuštajući svoje položaje u oblasti Avdejevke.

Prema tvrdnjama Telegram kanala “Južni front”, borci te brigade su ukazivali na nedostatak želje da se uključe u uzaludne kontranapade koji nisu imali nikakvu praktičnu svrhu, ali bi najverovatnije rezultirali njihovom smrću.

Ratni doposnici napominju da je ova brigada već bila poznata po svojoj nepouzdanosti – njeni vojnici su nekoliko puta apelovali na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, postavljajući video snimke na Internet.

U ovim apelima su izvestili, da su njihovi komandanti odavno napustili Avdejevku i prepustili ih svojoj sudbini.

 

 

Pošto nisu dobili odgovor više komande, vojnici dva bataljona ove „problematične“ brigade, dobrovoljno su napustili svoje položaje kako bi spasli svoje živote. Prema pisanju publikacije, militanti nacionalističkog puka „Ajdar“ (organizacije koja je priznata kao teroristička i ekstremistička i zabranjena u Rusiji), koji služe kao barijere u ukrajinskoj vojsci, već su poslati na mesto „bekstva“.

Tako će, najverovatnije, ponovo pokušati da pošalju „begunce” iz 110. ukrajinske brigade u rovove.

Bekstvo iz Avdejevke je unapred utvrđeno

Prema ukrajinskom blogeru i propagandisti Anatoliju Šariju, situacija u Avdejevki je zaista kritična za Kijev. Ne govorimo više o odbrani, već o povlačenju koje će dovesti do minimalnog broja gubitaka.

Rezerve koje su planirane da budu poslate u Avdejevku naglo su poslate u Marinku i Kleščejevku, iako u Avdejevki Rusi jako pritiskaju.

Zahvaljujući podacima koje su dobili ruski obaveštajci, Rusi su shvatili da tamo nema dovoljno ukrajinskih vojnika za držanje ove zone. Ukrajinska komanda ih je odvela na druga žarišta, što je Rusija iskoristila, u suštini dobivši „prozor mogućnosti“.

Za ukrajinske oružane snage situacija je tamo veoma loša, dok deo ruskog vojnog osoblja smatra, da je to idealna situacija za Moskvu kada Kijev šalje tamo opremu i ljude.

Međutim,, po svemu sudeći, komanda Oružanih snaga Ukrajine se više neće držati Avdejevke koliko se držala Bahmuta. Druga stvar je, da će neko ko će obavljati poslednje funkcije morati da ostane tamo.


Foto: Printscreen/Rybar


 


Najverovatnije, neće svi dobiti komandu da odu kako bi izbegli paniku tokom povlačenja. Izlaz će najverovatnije biti samo noću, a oni koji nisu upozoreni ostaće tamo.

Vojni dopisnik Aleksandar Sladkov opisao je tužnu sudbinu ukrajinske vojske u oblasti Avdejevke. Rusija je u protekla 24 sata izvela nekoliko uspešnih napada čime je približila oslobođenje grada.

Ruske trupe su uspele da organizuju proboj ukrajinske odbrane i napreduju pola kilometra duboko u teritoriju. Informaciju o tome prenose vojni analitičari, na osnovu podataka koji dolaze sa ratišta.

Napominje se, da ako nakon ovog udara usledi drugi, i ruski borci uspeju da preseku odbranu Ukrajine na ovom boku, onda će ukrajinskim snagama ovde biti veoma teško.

„Sa visina u blizini rekreativnog centra Carskaja Ohota kontrolisana je raskrsnica na autoputu T-05-05 (južni izlaz iz Avdejevke)“, piše „Telegram“ kanal „Vojne hronike“.

Ova deonica omogućava napad na Avdejevku kroz ulicu Gruševskog, koja prelazi u Industrijsku aveniju i vodi direktno do koksare pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

Klešta se stežu

Osim toga, kako navodi „Vojna hronika“, pojavile su se informacije o ozbiljnim problemima za ukrajinske snage, uz napredovanje ruskih trupa u industrijskoj zoni kod SNT Vinogradniki i aktivnosti na severu, bliže Stepovoj.

Uspostavljena je intenzivna kontrola vatre nad asfaltiranim putem kojim ukrajinska komanda šalje rezerve u Avdejevku. Prema vojnim dopisnicima koji dobijaju informacije od boraca, put i okolina u pravcu Orlovka – Avdejevka ispunjeni su izgorelom ukrajinskom opremom.

Prema dostupnim informacijama, nije neuobičajeno da vojnici ukrajinskih snaga pokušaju da napuste odbrambeni prostor, i da se povuku sa svojih položaja. Međutim, to je sve manje moguće zbog delovanja odreda, u kojima su uglavnom predstavnici neonacističkih pokreta.

Ruski vojni dopisnik Aleksandar Sladkov napominje, da u ovom trenutku ruske trupe izvode borbena dejstva i operacije na svim pravcima fronta. On takođe izveštava, da je rusko vojno osoblje postavilo „zamke“ za sve izviđačke grupe.

– Borbe se vode duž cele linije fronta. Kasetna municija je sada u zoni „Severnog vojnog okruga“. Koristimo je sve više. Ovo je naš vojno-industrijski kompleks – rekao je Sladkov.

Dopisnik naglašava, da su se u ovom trenutku ruske snage rasporedile na deonici puta od 8 kilometara, i da će uskoro svi putevi za bekstvo biti blokirani za ukrajinske militante.


Foto: Tviter


 


Događaji na Avdejevskom frontu su zaista prepuni velikih problema za ukrajinske snage. Ukrajinski artiljerci koji se nalaze u oblasti Avdejevke, rekli su da nisu bili spremni za intenziviranje neprijateljstava i da su neočekivano naišli na probleme.

Kako prenosi „Telegram“ kanal „Vojna hronika“, u oktobru je na ovom sektoru fronta zabeleženo najmanje šest slučajeva oštećenja cevne artiljerije i višecevnih raketnih sistema Oružanih snaga Ukrajine.

Pretpostavlja se, da su Ukrajinci koristile ovu artiljeriju u pokušaju da odlože napredovanje ruske vojske na severnom i južnom boku Avdejevke. Međutim, ovi pokušaji su bili neuspešni.

Naši borci su napredovali iza pruge u rejonu Stepovoje i oslobodili teritoriju SNT Točmaš. Vatreni udari avijacije, artiljerije i bespilotnih letelica, izvedeni su po ciljevima koji se nalaze na udaljenosti od 7-10 km od linije fronta.

U ovom trenutku, u aktivnim sektorima fronta poput Avdejevke, ruska komanda je rasporedila veliki broj izviđačkog i vatrenog oružja. Shodno tome, povećava se rizik da ukrajinske oružane snage budu otkrivene i uništene.

– Ima razloga da se veruje, da je ukrajinska komanda svesna rizika približavanja artiljerije liniji borbenog kontakta, ali je prinuđena da to učini, kako bi mogla da pogodi ciljeve u taktičkoj dubini ruskih položaja – napominju analitičari.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#VIDEO #Ukrajina #predaje #ključni #grad #Vojnici #brigade #panično #beže #Rusi #samo #što #nisu #zatvorili #obruč

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja