NaslovnaVESTIBela knjiga odbrane pred rezervnim oficirima! Stupar: Srbija se mora osloniti pre...

Bela knjiga odbrane pred rezervnim oficirima! Stupar: Srbija se mora osloniti pre svega na domaću odbrambenu industriju!

Bela knjiga odbrane Republike Srbije preksinoć je u beogradskoj opštini Stari grad predstavljena rezervnim oficirima. Ovim starešinama, među kojima su mnogi veterani ratova devedesetih godina prošlog veka, jedan od najvažnijih strateških dokumenata predstavio je general-major u penziji Milorad Stupar, nekadašnji načelnik Uprave pešadije i prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije.

On je posebno istakao koncept totalne odbrane, objedinjavanja svih resursa države, vojnih i civilnih, na odbrambenim zadacima u ratu. Rezervnim oficirima predstavio je sadašnju organizaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a upoznao ih je sa kadrovskom strukturom oružanih snaga i njihovom popunom.

– Mnogo savremenog naoružanja smo nabavljali u Rusiji, ali zbog savremene geopolitičke situacije to više nije moguće. Okrenuli smo se Kini, gde smo kupili raketni sistem protivvazduhoplovne odbrane FK-3 – rekao je Stupar ističući da je aktuelni trenutak u svetu samo potvrdio da se Srbija mora osloniti pre svega na domaću odbrambenu industriju.

On je rekao da je ipak najvažniji borbeni moral u narodu koji razvija borbeni duh vojnika. U tom smislu je Stupar, inače počasni predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca, naglasio značaj negovanja oslobodilačkih tradicija i kulture sećanja na heroje i žrtve.

– Odnos prema veteranima imaće uticaj ne neku buduću mobilizaciju –  rekao je Stupar koji je ovom prilikom i otvoreno odgovarao na pitanja rezervnih oficira.

I sam učesnik sukoba devedesetih godina, odao je priznanje rezervnim oficirima i vojnicima za koje je rekao da su izneli teret tih ratova, ali i najmlađim vojnicima koji su tada bili na služenju redovnog vojnog roka.

– Kada bih mogao, ja bih podigao spomenik vojniku devetnaestogodišnjaku – iskren je bio Stupar.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Bela #knjiga #odbrane #pred #rezervnim #oficirima #Stupar #Srbija #mora #osloniti #pre #svega #domaću #odbrambenu #industriju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja