NaslovnaNAJNOVIJENa današnji dan: Rođen je Praja, od nesuđenog fudbalera i rukometaša do...

Na današnji dan: Rođen je Praja, od nesuđenog fudbalera i rukometaša do legendarnog košarkaša

Na današnji dan 27. novembra 1951. godine rođen je legendarni košarkaš Dražen Dalipagić.

Čuveni Praja je najveći deo karijere proveo je u Partizanu, sa kojim je osvojio dve titule prvaka države i dva Kupa Radivoja Koraća. Igrao je još u Realu, Udinama, Veneciji i Veroni, a karijeru je završio u Crvenoj zvezdi. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je 12 meadalja.

Dalipagićev sportski početak bio je interesantan. Kao i većina dece počeo je da trenira fudbal u rodnom Mostaru, gde je igrao špica, da bi se posle određenog vremena oprobao u rukometu, a tek sa 18 godina na nagovor starijeg brata počeo je sa košarkom u mostarskoj Lokomotivi i to na poziciji krila.

Foto: Public

Dalipagić u dresu Jugoslavije

Ubrzo ga je primetio selektor Jugoslavije i tadašnji trener Partizana Ranko Žeravica, koji je odlučio da ga dovede u svoj tim. Zanimljivo, Dalipagić je tada sklopio sporazum sa Jugoplastikom, ali je u međuvremenu odlučio da prihvati poziv crno-belih. Zbog kršenja sporazuma sa tadašnjim prvakom države, Praja je suspendovan šest meseci od strane Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, pa je 1971. godine propustio početak sezone u Partizanu.

Crno-beli dres nosio je deset sezona, a tokom tog perioda odigrao 305 utakmica i postigao 8,278 poena, uz prosečno 33,7 poena po meču, čime je i danas, posle više od tri decenije, ostao najbolji strelac u istoriji Partizana. Sa crno-belima je osvojio dve titule prvaka države, jugoslovenski kup, kao i dva Radivoja Koraća. Čuveni košarkaš je 1977. godine poneo titulu najboljeg igrača u Evropi, a 1978. bio je najbolji sportista u Jugoslaviji.


Foto: Public


Dražen Dalipagić i Sađa


Odlučio je da 1980. godine napusti Partizan i prihvati poziv italijanske Venecije, ali se posle samo jedne sezone vratio u crno-bele. Ipak, ostanak u Humskoj potrajao je samo jednu sezonu, nakon čega je 1982. godine pojačao redove Real Madrida. Zanimljivo, za čuveni španski klub igrao je samo utakmice u Evroligi. Posle sezone u “kraljevskom klubu” ponovo je otišao u Italiju, ovog puta u Udine, gde se zadržao dve godine.

Ponovo je usledio poziv od Venecije, pa je Praja 1985. godine odlučio da vrati u pomenuti klub. U Italiji je dominirao i imao ogroman broj utakmica sa preko 30 postignutih poena, tri puta je biran za najboljeg irača na Apeninima, a svakako se pamti njegov meč protiv Virtusa u januaru 1987. godine kada je postigao neverovatnih 70 poena. U Veneciji se zadržao tri godine, posle čega je otišao u Veronu na jednu sezonu. 


Foto: Starsportphoto


Dražen Dalipagić i Saša Đorđević


Na nagovor svog prijatelja Moke Slavnića 1990. godine obukao je dres Crvene zvezde i to sa 39 godina. Iako, je uveliko zakoračio u treću deceniju to ga nije sprečilo da u toj sezoni postigne 321 poen. Posle sezone na Malom Kalemegdanu odlučio je da okači patike o klin.

Ubrzo je odlučio da se oproba i u trenerskim vodama, pa je 1992. godine preuzeo Goricu, gde se zadržao četiri sezone. Pored pomenutog kluba vodio je još MZT Skoplje i beogradski tim Astra Banku. 

Fantstične uspehe ostvario je u reprezentativnom dresu Jugoslavije. Debitovao je 1973. godine  na Evropskom prvenstvu u Španiji i odmah stigao do zlata. Osvojio je još 11 medalja, od čega po jedno zlato na Olimpijskim igrama 1976. i Svetskom prvenstvu 1980, dva na EP (1975, 1977), tri srebra sa velikih takmičenja, kao i četiri bronzane medalje.  

Dalipagić je tako odigrao 243 utakmice za reprezentaciju u periodu od 1973. do 1986. godine i ukupno postigao 3,700 poena.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#današnji #dan #Rođen #Praja #nesuđenog #fudbalera #rukometaša #legendarnog #košarkaša

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja