NaslovnaVESTIPred početak Božićnog posta treba uraditi jednu stvar! Evo koja pravila moraju...

Pred početak Božićnog posta treba uraditi jednu stvar! Evo koja pravila moraju da se poštuju!

Sutra, 28. novembra, počinje Božićni post i traje 40 dana, sve do 7. januara, odnosno proslave Božića. Ovaj važan i veliki post prate mnoga pravila i običaji koji vernici srpske pravoslavne crkve treba da ispoštuju.

Svake godine 28. novembra počinje Božićni post, jedan od četiri velika posta u godini, koji traje sve do najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, koji predstavlja Hristovo rođenje. Uvek traje tačno 40 dana, koliko je postio i Isus Hrist u pustinji.

Hrana

Post kod pravoslavnih vernika znači nekonzumiranje hrane i pića životinjskog porekla, odnosno mesa, mleka, jaja i životinjske masti u periodu od 40 dana, do Božića.

Međutim, iako se za Božićni post smatra da je manje striktan u odnosu na Uskršnji, i ovog puta vernici treba da se pridržavaju pravila kojim danima treba da se suzdržavaju od određenih posnih namirnica.

Foto: Shuterstock


 

Na vodi se, odnosno strogo, posti samo sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedeljom se jede i riba. Dakle, to treba da izgleda ovako:

– Sreda i petak – post isključivo na vodi

– Ponedeljak, utorak i četvrtak – post na ulju

– Subota i nedelja – post na ulju, uz dovoljenu ribu

Jedini dan koji odstupa od ovog pravila jeste praznik Vavedenje Presvete Bogorodice kada vernici konzumiraju ribu, čak i u slučaju kada ovaj praznik padne u sredu ili petak.

Najstroži post je na Badnji dan, kada vernici sve do večere poste isključivo na vodi.

Iako post propisuje određena pravila, od njih se može odstupiti u slučaju starosti, bolesti, trudnoće ili ukoliko su u pitanju deca koja poste. Ovakva odstupanja moguća su uz blagoslov sveštenika. 


Foto: Shuterstock


 


Verovanja i običaji

Ranije je poseban običaj vezan za post bilo odmašćivanje posuđa, koje se vršilo na današnji praznik Poklade, 27. novembra.

Domaćice su u veliki kazan pun vrele vode stavljale posuđe u kojima su se jela spremala na svinjskoj masti, a onda dodavale pepeo koji je čistio masnoću. Tako bi se posuđe i pribor za jelo, među kojima su bile i drvene kašike i zemljane činije i lonci, u potpunosti očistili i koristili za vreme posta. Veruje se da danas domaćiće treba da dobro operu pribor i posuđe kako bi isti bio korišćen do kraja posta.

Takođe, pravoslavlje post predstavlja kao prvi korak ka spasenju, koje bi trebalo da bude i jedini cilj vernika.

 

 

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Pred #početak #Božićnog #posta #treba #uraditi #jednu #stvar #Evo #koja #pravila #moraju #poštuju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja