NaslovnaVESTIRomska naselja stara po sto godina i dalje nisu legalizovana! Ovo pitanje...

Romska naselja stara po sto godina i dalje nisu legalizovana! Ovo pitanje visi nad glavama svih političkih elita! (VIDEO)

Osman Balić diplomirao je na Fakultetu za zaštitu na radu u Nišu. Kroz svoju bogatu karijeru, učestvovao je u projektima obrazovanja, stanovanja, zdravstva, zapošljavanja i informisanja romske zajednice, a danas vodi organizaciju “Yurom centar” koja postoji već 25 godina.

Osman Balić najpre se osvrnuo na pitanja kojima se bavi organizacija “Yurom centar”, a to su bolesti zavisnosti i narkomanije.

– To je tema koja je obuzela romsku zajednicu, a o kojoj se vrlo malo priča. Sa druge strane, u ovoj godini radimo legalizaciju starih romskih naselja. To je jedno pitanje koje visi nad glavama svih političkih elita. Zašto naselja koja su stara više od sto godina nisu legalizovana i zašto se ta naselja u urbanističkim planovima starih gradova vode kao industrijske zone? To je ono što ove godine radimo. Radimo i projekte iz kulture, iz bezbednosti Roma, bavimo se i istraživanjem neofašizma. Malo se bavimo diskriminacijom. Ne volimo da se vadimo na diskriminaciju. Smatramo da većina problema sa kojima se suočavaju Romi zapravo leži u samoj romskoj zajednici. Volimo da postavimo pitanje, sami sebi ali i drugima: “Šta to Romi mogu da urade sami za sebe ne kukajući i ne tražeći taj društveni paternizam od većinskog naroda?” – ispričao je Balić.

Foto: Informer printscreen

Osman Balić

On je otvoreno rekao da lično nikada na svojoj koži nije osetio bilo kakvu diskriminaciju. Osman Balić diskriminaciju definiše kao različito postupanje u istim uslovima.

– Imajući to u vidu, ja sam uvek koristio tu neku afirmativnu akciju, pozitivnu diskriminaciju. Nekad su mi na fakultetu davali i veću ocenu nego što sam zasluživao. Imali smo predmet Radno pravo i profesor koji je predavao profesor Miljković. Ja tada nisam znao za osmicu- ispričao je Balić svoje iskustvo.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

Zlatomir Jovanović živi po principima romske filozofije: Ja posedujem samo kreativni duh koji mi je Bog dao. To je moja sloboda! (VIDEO)

Društvo

Zlatomir Jovanović je kulturolog, književnik, novinar i prevodilac. Predsednik je “Udruženja romskih književnika”, a posebno je posvećen očuvanju romskog jezika i pisma.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Romska #naselja #stara #sto #godina #dalje #nisu #legalizovana #Ovo #pitanje #visi #nad #glavama #svih #političkih #elita #VIDEO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja