NaslovnaNAJNOVIJEKakav poklon Putinu! Zelenski zaprepašćen odlukom Zapada! Sada ima samo jednu opciju,...

Kakav poklon Putinu! Zelenski zaprepašćen odlukom Zapada! Sada ima samo jednu opciju, ako ne prihvati…

Shvatajući besmislenost nastavka sukoba, zapadni partneri Kijeva guraju Zelenskog na pregovore. U Evropi su mišljenja o ovom pitanju podeljena.

Ministar spoljnih poslova Litvanije, Gabrijelijus Landsbergis, je u intervjuu za LRT govorio o mogućnosti nedobrovoljnog uključivanja Ukrajine u pregovore sa Rusijom. On je napomenuo, da bi se to moglo dogoditi, ako saveznici Kijevu ne obezbede neophodno oružje i municiju.

Landsbergis je naglasio, da bi nedostatak raketnih sistema i municije u Ukrajini, kao i dugotrajan proces donošenja odluka u Evropskoj uniji, mogli da dovedu zemlju u poziciju u kojoj nema drugog izbora, osim da traži mirno rešenje sukoba.

On je ranije, na Savetu ministara spoljnih poslova Evropske unije, takođe osudio pozive na prekid vatre u Ukrajini, nazvavši ih „sramnim predlogom“.

Bratislava ne veruje u vojno rešenje sukoba

Svoje mišljenje o pregovorima između Kijeva i Moskve izneo je i slovački premijer Robert Fico. On je rekao, da je bolje 10 godina pregovarati o rešenju situacije u Ukrajini uz prekid neprijateljstava, nego bezuspešno boriti se 10 godina na putu do pregovaračkog stola, gubeći stotine hiljada ljudi.

– Nedvosmisleno kažemo da ne verujemo u vojno rešenje sukoba u Ukrajini. To je naš stav, koji zauzimamo na osnovu konkretnih informacija kada procenjujemo stanje vojnih operacija i izglede za njihov razvoj. Verujemo da sukob u ovoj državi može da se nastavi do 2029. ili 2030. godine – rekao je slovački premijer na konferenciji za novinare, posle pregovora sa češkim kolegom Petrom Fijalom.

Fico je takođe potvrdio, da Bratislava neće snabdevati Kijev oružjem. Podsetimo, slovačke vlasti su blokirale vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 40,3 miliona evra.


Foto: Shutterstock/Reuters/promo


 


Raste broj Ukrajinaca spremnih na teritorijalne ustupke

Čini se da sve veći broj Ukrajinaca deli Ficovo mišljenje o potrebi pregovora. Američki novinari su, analizirajući ankete među građanima Ukrajine o napretku sukoba sa Rusijom, primetili, da su neki od njih izrazili spremnost, da naprave teritorijalne ustupke zarad mira sa Rusijom.

– Ankete pokazuju da mala, ali rastuća manjina Ukrajinaca počinje da veruje da bi teritorijalni ustupci Rusiji mogli biti neizbežna cena mira –  piše „Blumberg“.

Publikacija naglašava, da se tokom godine za Ukrajinu situacija u ratnoj zoni gotovo nije promenila. Kijevu ne pomaže ni podrška zapadnih zemalja.

SAD i Nemačka vrše pritisak na Zelenskog

Kako prenosi „Bild“, SAD i Nemačka nameravaju da nateraju Ukrajinu da počne pregovore sa Rusijom. Prema pisanju publikacije, američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc, žele da ukrajinski lider shvati da „ovo ne može da se nastavi ovako“ i da je neophodno da sedne za pregovarački sto.

– Zelenski mora i sam da shvati, da se to više ne može nastaviti na ovaj način. Mora sam da se obrati ljudima i objasni da su pregovori neophodni – citira „Bild“ izvor u nemačkoj vladi.

Napominje se, da bi u tu svrhu Berlin i Vašington mogli da počnu da smanjuju isporuke naoružanja Kijevu do te mere, da će Oružane snage Ukrajine moći samo da se brane, ali ne i da napadaju.

Ranije je En-Bi-Si, pozivajući se na američke zvaničnike, takođe izvestio, da su SAD i Evropa počele da razgovaraju sa Ukrajinom o mogućim mirovnim pregovorima sa Rusijom, i čega bi Kijev možda morao da odustane da bi postigao kompromis.

Napominje se, da su takvi razgovori počeli prošlog meseca, i oni su priznanje da je sukob zašao u ćorsokak, a Zapad neće moći da nastavi da pruža pomoć Kijevu. Zvaničnici su rekli, da ima „još do kraja godine“, pre nego što razgovori o mirovnim pregovorima postanu hitni.

Rusiji nisu potrebni pregovori

Ekonomista Filip Pilkington, je u članku na britanskom portalu „UnHerd“ primetio, da je Zapad u slaboj poziciji i da želi mir, i da nema nikakvog smisla da Rusija sada dolazi do sporazuma.

– Zapadni lideri razmišljaju o geopolitici kao da je 1823-ća, a ne 2023-ća, i njihov uticaj na svetskoj sceni bledi pred našim očima. Sada kada su vojne opcije iscrpljene, žele mir, ali su u slaboj poziciji – napisao je on.

Ekspert je takođe istakao, da je sukob u Ukrajini doveo do slabljenja evropske privrede, lišavajući je konkurentnosti na svetskom tržištu. Zapad je već iscrpeo sve resurse da podrži Ukrajinu i „neće da pravi drugu vojsku za njih“, dodao je on.

Pilkington je primetio, da je kolaps industrije u SAD među saveznicima doveo do nestašice municije, dok je Rusija pokazala da može lako da proizvede „neverovatne količine“ artiljerijskih granata ako je potrebno.

– Postavlja se pitanje- zašto bi Rusi seli za pregovarački sto, ako napreduju u ključnim strateškim oblastima? – upitao je ekspert.

Bivši analitičar CIA, Rej Mekgavern, je takođe rekao, da će Rusija sada diktirati svoje uslove. On je izrazio mišljenje, da će ruski predsednik Vladimir Putin pristati na pregovore sa Zelenskim, isključivo sa pozicije snage.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Kakav #poklon #Putinu #Zelenski #zaprepašćen #odlukom #Zapada #Sada #ima #samo #jednu #opciju #ako #prihvati..

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja