NaslovnaPLANETASkandal u najavi?! Poslednja anketa pokazala, Ukrajinci više veruju Zalužnom nego Zelenskom...

Skandal u najavi?! Poslednja anketa pokazala, Ukrajinci više veruju Zalužnom nego Zelenskom (FOTO)

Ukrajinski kanal “ZeRada” deli poverljive podatke iz novembarskog istraživanja javnog mnjenja sprovedenog po nalogu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i čiji su rezultati izazvali paniku u kancelariji predsednika Vladimira Zelenskog – građani Ukrajine više veruju glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom, nego predsedniku.

Zalužni uživa poverenje 82 odsto ispitanika, a Zelenski 72. Na sve to, bivši savetnik Zelenskog, Aleksej Arestovič zauzima treće mesto po ukazanom poverenju.

Politikolozi smatraju da, s obzirom da se u zemlji neće održati izbori, pa ni predizborna kampanja, podaci iz ankete nemaju konkretnog uticaja, ali visok nivo poverenja u Zalužnog omogućava mu da se političkim inicijativama obrati narodu, ili da bude garant u slučaju promene vlasti, piše ukrajinski list.

Podsećaju da je slično bilo i sa ministrom unutrašnjih poslova Arsenom Avakovom koji je bio garant tokom transfera vlasti sa bivšeg predsednika Petra Porošenka na Zelenskog.

Na pitanje iz ankete: “Kada bi u drugi krug predsedničkih izbora ušli Zelenski i Zalužni, za koga biste glasali”, 44 odsto ispitanika je glas dalo Zalužnom, a 38 aktuelnom predsedniku države.

Ukupno osam procenata je zaokružilo da je “teško odgovoriti”, a 10 da ne bi glasalo.

Možda je upravo zbog toga režim Zelenskog odlučio da pokrene medijski rat protiv Zalužnog, nagađa ukrajinski list, apsolutno uveren da je, posle ovakvih otkrića, započet proces smenjivanja Zalužnog.

Prema pisanju lista, Zalužni državnom vrhu nije potreban ni kao politički protivnik, ni kao garant za smenu Zelenskog, ni kao vođa javnog mnjenja.

Zapadni mediji uveliko i otvoreno pišu da se planira smena Zelenskog i da će na njegovo mesto doći upravo Zalužni.

 

 

Ukrajinski predsednik odložio je izbore, što je prošlo gotovo neprimetno.  Zalužni je u nedavnom intervjuu za britanski “Ekonomist” priznao da je situacija na frontu došla u ćorsokak i da vojska ne može da ostvari “dubok i lep prodor”, što je izazvalo nezadovoljstvo Zelenskog, koji je kasnije i demantovao svog glavnog generala. 

Njegove izjave podgrejale su priče da u ukrajinskom vrhu ima problema, iako to zvanični Kijev demantuje, a sva ova dešavanja dopunila je pogibija i jednog od glavnih saradnika i ličnog prijatelja Zalužnog, majora Genadija Častjakova. 

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Skandal #najavi #Poslednja #anketa #pokazala #Ukrajinci #više #veruju #Zalužnom #nego #Zelenskom #FOTO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja