NaslovnaRAZONODAMisterija braka Tita i Jovanke Broz

Misterija braka Tita i Jovanke Broz

Josip Broz Tito bio je prvi sin naroda i narodnosti Jugoslavije, a njegov život i delo pratio je niz misterija koje su se ticale njegovog porekla, zanimanja, pa čak i godina.

Ipak, ljudima je uvek bila interesantna i njegova veza sa Jovankom Broz, devojački Budisavljević, koja je u Ttiov život ušla kao na filmu. O njihovom poznanstvu postoje dve verzije priče i ni danas se ne zna koja je tačna, ipak jedno je sigurno, lepa Jovanka, bila je obična devojka iz naroda kada je Tito bacio oko na nju.

foto: Profimedia

Misterija poznanstva

Još tada se znalo da je Maršal bio ženskaroš, sa tri braka iza sebe i nekoliko vanbračnih veza. Zbog ugleda u svetu moralo je da se brine i o njegovom privatnom životu. Zato je pao dogovor da se Titu nađe devojka koja bi mu bila supruga.

Prema jednoj verziji, Josipa Broza Tita je upoznala tokom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine. Druga kaže da je odmah nakon završetka Drugog svetskog rata ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Ranković zatražio od svojih podsekretara da mu pošalju grupu devojaka za rad u kabinetu Josipa Broza Tita. Doveli su 50 kandidatkinja, a Ranković je navodno odabrao pet i lično ih predstavio Titu. Odmah mu se svidela Jovanka Budisavljević, koja je tada imala 24 godine.

Sledeća verzija, ovog puta od bivšeg generala JNA Marjana Kranjca, kaže da je Jovanka dodeljena Maršalu već 1945. godine kao higijeničarka zadužena za kontrolisanje hrane, čistoće i zdravlja osoblja. Posle smrti velike Titove ljubavi Davorjanke Paunović 1946. godine, Jovanka je postala Titova lična sekretarica.

Nigde nema JUGOSLOVENSTVA


I Josip Broz Tito i Jovanka Broz su se u Narodnooslobodilačkoj borbi zalagali za jugoslovenstvo, ali čini se da to nije bilo tako i u njihovim privatnim životima. U venčanom listu za mesto Titovog rođenja naveden je Kuvanovac, a kod Jovanke špiše Pećane. Na pitanje o nacionalnosti Tito je naveo da je Hrvat, dok je Jovanka istakla da je Srpkinja.

Tajna njihovog braka

Ovaj par stao je na ludi kamen 15. aprila 1952. godine, barem tako piše na izvodu iz matične knjige venčanih koji je pronađen u Titovom ličnom arhivu pohranjenom u zgradi Arhiva Jugoslavije.

Na tom papiru piše da su Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević stupili u brak 15. aprila 1952. godine, da je njihov brak zaveden pod brojem 126, te da se taj čin zbio u rejonu VII, odnosno ono što bi danas bio Savski venac i Čukarica. Takođe stoji da ih je venčao matičar Momir Jovanović, da su kumovi bili Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak, a svedok Slobodan Emreković. Na sve to je lupljen i zvanični pečat Narodne Republike Srbije i Narodnog odbora VII rejona.

Tito, Jovanka, Venčani List, Obmanafoto: Kurir

Sve bi to bilo u redu da nisu uočene neke nepravilosti, koje ukazuju na to da Tito zapravo nikad nije ni bio oženjen Jovankom Broz. Nijednog traga o njihovom venčanju – nema, u šta su se 2017. godine i uverile matičarske službe na teritoriji Savskog venca i Čukarice.

Pod tekućim brojem 126 iz 1952. godine navedeni su sasvim drugi bračni drugovi, a da stvar bude još čudnija, ne samo da dokaza o njihovom venčanju nema na pomenutim teritorijama, jednostavno ga nema nigde. Nadležni su prošli kroz celu bazu poda bazu podataka venčanih od 1911. godine i kroz uvid u pohranjene matične knjige, dokaz o sklopljenom braku nije pronađen, ali je pronađena još jedna nelogičnost.

Izvesni matičar Miomir Jovanović, nikada nije radio u rejonu VII. Ovo navodi na zaključak da njihov brak nikada nije pravno sklopljen, te mnogi poznavaoci temeveruju da je Jovanka bila obmanuta.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Misterija #braka #Tita #Jovanke #Broz

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja