NaslovnaPLANETANovi rat?! Počeli sukobi na granici Venecuele i Gvajane!

Novi rat?! Počeli sukobi na granici Venecuele i Gvajane!

Počele su borbe zbog spora oko vlasništva nad teritorijom Gvajana-Esekibo.

Ono što se zna a to je da i Venecuela i Gvajana polažu podjednako pravo nad teritorijom. Brazil, SAD i Velika Britanija mogu da podrže Gvajanu u teritorijalnom sporu u slučaju vojne invazije, pišu mediji.

Prethodno je izvršna potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez rekla da sporna teritorija Gvajana-Esekibo pripada Venecueli i da nikada nije bila priznata kao deo Gvajane

Esekibo, teritorija veća od Grčke i bogata naftom i mineralima, nalazi se u srcu teritorijalnog spora između Venecuele i Gvajane. Ovaj spor, koji traje već decenijama, ponovo je došao u fokus nakon što je vlada Venecuele održala simulirani referendum 19. novembra kako bi upoznala birače sa procesom pred zvanični referendum u nedelju 3. decembra.

Vlada Gvajane je navodno podnela žalbu Međunarodnom sudu pravde, tražeći rezoluciju kojom bi se suspendovao referendum. Ova situacija je složena i osetljiva, sa implikacijama za ljude koji žive u ovim regionima i za međunarodne odnose.

Ovaj teritorijalni spor između Venecuele i Gvajane nije nov, ali su nedavni potezi Venecuele ponovo privukli pažnju svetske javnosti na ovu temu. Nafta i minerali čine Esekibo privlačnim ne samo za Venecuelu i Gvajanu, već i za druge globalne sile.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Novi #rat #Počeli #sukobi #granici #Venecuele #Gvajane

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja