NaslovnaNAJNOVIJEVučić iz Dubaija: "Ne verujem da će Ohridski sporazum uvrstiti u Poglavlje...

Vučić iz Dubaija: “Ne verujem da će Ohridski sporazum uvrstiti u Poglavlje 35, zatvorili bi vrata Srbiji”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da se danas u svetu ne zna koje principe poštuju velike sile, ali da to svakako nije Povelja UN.

Govoreći o klimatskim promenama, Vučić je rekao da moramo da čuvamo vazduh i celu našu zemlju za naše ljude, za zdraviji život i za zdraviju planetu, ali je ukazao da je za to potreban ozbiljan novac. Ne očekuje da će se u Poglavlje 35 u pregovorima sa EU uvrstiti Ohridski sporazum, jer bi time defakto zatvorili vrata za Srbiju.

Na samitu o klimatskim promenama u Dubaiju učestvuje 170 svetskih lidera, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On se danas sastao i sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamed Bin Zajedom el Nahjanom. U razgovoru za RTS kaže da je reč o prijatelju Srbije.

Foto: printscreen

 

– On je naš veliki prijatelj. Interesantno je da je pre mene imao bilateralne sastanke sa Makronom, Đokom Vidodom iz Indonezije, posle mene i Erdoganom, Šolcem. Onda vam je jasno da smo u društvu onih koji su mnogo važniji u svetu od nas, ali to pokazuje kakav je njegov iskreno prijateljski odnos prema našoj zemlji, rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

Govoreći o temi samita, Vučić je rekao da su posledice klimatskih promena katastrofalne po čovečanstvo, posebno za zemlje koje su okružene morem.

– Ja sam pokušao danas da u svom kratkom izlaganju, jer smo svi ograničeni vremenom koje imamo, da ukažem i na neke druge probleme. Kako možete da očekujete da sve ono što smo dogovarali u Parizu i Glazgovu i na drugim mestima, bude sprovedeno u delo ako u međuvremenu tri puta više bude potrošeno na oružje nego na bilo kakvo drugo ulaganje, na municiju, nego na bilo kakvo ulaganje u borbu protiv klimatskih promena? I kako to možemo da uradimo ako nemamo dogovor koja su to pravila koja važe u svetu i koji su to principi na kojima se svet zasniva, rekao je Vučić.

Rekao je da se ne zna koji se principi poštuju, ali da to svakako nije Povelja UN.

– Ne zna se koje principe poštujemo, jer ne poštujemo principe Povelje Ujedinjenih nacija, ne govorimo o Srbiji, ona to radi, već govorimo o velikim silama. Onda teško da možete da imate mnogo optimizma i lepo je što je šeik Muhamed izdvojio 30 milijardi da stavi u poseban fond za borbu protiv klimatskih promena, ali nisam preterani optimista da ćemo u svemu tome svi uspeti i da ćemo svi zajednički da radimo jer vidim koliko su antagonizovani interesi velikih sila, istakao je predsednik Srbije.

Naveo je i da se danas iza zavese najviše govorilo o Izraelu, Palestini, Ukrajini, Rusiji, o Kini, Tajvanu i drugim pitanjima koja na dnevnom ili srednjoročnom nivou mnogo više muče ljude od samih klimatskih promena.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Vučić #Dubaija #verujem #će #Ohridski #sporazum #uvrstiti #Poglavlje #zatvorili #vrata #Srbiji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja