NaslovnaNAJNOVIJEAjde Bože budi drug, sada nema Hajdi Klum… Postoji li grupa idealna...

Ajde Bože budi drug, sada nema Hajdi Klum… Postoji li grupa idealna za Srbiju na EP?

Najuzbudljiviji momenat svakog velikog takmičenja, svetskog ili evropskog prvenstva u fudbalu, osim samog turnira je žreb grupa. Sreća, viša sila ili ruka neke poznate ličnosti može već nekoliko meseci pre samog šampionata prilično da vam odredi sudbinu i da vas smesti pod srećnu zvezdu ili u grupu smrti.

Setite se samo kako je jedna od najlepših žena sveta Hajdi Klum postala jedna od najomraženijih osoba u Srbiji kad je početkom decembra 2005. smestila naše fudbalere u grupu sa Argentinom, Holandijom i Obalom Slonovače za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. A tamo je bio – potop.

 

Foto: EPA

 

 

Prošlo je 17 godina, fudbal se vratio kod onih koji „na kraju uveke pobede”, samo što će Nemci sad organizovati kontinentalnu smotru najboljih selekcija. I neće Hajdi Klum izvlačiti kuglice, već će to uraditi čuveni golgeter Miroslav Klose, kao predstavnik domaćina, odnosno legendarni golman Đanluiđi Bufon, kao predstavnik aktuelnog prvaka Evrope Italije.

Žreb će biti održan danas od 18 časova u dvorani Filharmonije u Hamburgu. Do sad su poznata imena 21 učesnika završnog turnira, a još tri aktera dobićemo krajem marta kad budu završeni baraż mečevi u Ligi nacija. Ukupno 24 ekipe biće smeštene u šest grupa po četiri tima, a plasman u narednu rundu obezbediće dve najbolje plasirane ekipe. Najbolja četiri od šest trećeplasiranih timova takođe će nastaviti takmičenje.

Nemačka je već smeštena u grupu A i na poziciju A1‚ što znači da će 14. juna naredne godine na minhenskoj „Alijanc areni” otvoriti Evropsko prvenstvo. Onaj koga kuglice, Klose, Bufon ili viša sila, smeste na u grupu A i na mesto A2, imaće čast da igra protiv „pancera” na otvaranju.

Srbija se nalazi u četvrtom šeširu, sa selekcijama Italije i Švajcarske (i budućih pobednika baraža), što znači da su to jedine dve ekipe protiv kojih naša reprezentacija sigurno neće moći da igra u grupi. „Orlovi” bi teoretski mogli ponovo da se namere i na Mađare, bez obzira što su s njima bili u kvalifikacionoj grupi.

Mnogi u našoj delegaciji, poput direktora A tima Stevana Dike Stojanovića, priželjkuju takav žreb, uz opasku „pa, ne mogu valjda Mađari da nas dobiju tri puta u godinu i po dana”.

Sportski direktor Miroslav Tanjga voleo bi Nemce, odnosno da Srbija igra na otvaranju EP, a samo bi želeo da izbegne prejake Francuze i Engleze.

 


Foto: Informer


 


 

Selektor Dragan Stojković Piksi nije želeo da iznosi očekivanja i želje. Verovatno zbog toga da se njegove reči ne bi pogrešno tumačile i kasnije eventualno nekome služile da bilduje samopouzdanje i motiviše svoje igrače. Ustalom, njegova konstatacija da su drugi, treći i četvrti šešir manje-više slični po kvalitetu najbolje oslikava koliko je ovog puta teško i pretpostaviti kakav bi žreb, odnosno kakva bi grupa bila idealna za „orlove”.

Pokušali smo da napravimo foto-robot takve, kroz koju bi možda bilo najlakše trasirati put do drugog kruga. A i vi možete da simulirate žreb ovde.

Ako je suditi na osnovu utakmica u prethodnih godinu dana, utisak je da bi nam od nosilaca možda najbolje legla upravo – Nemačka. „Panceri” kao domaćini i direktni učesnici EP, nisu ni igrali kvalifikacije. Poslednji takmičarski meč imali su 1. decembra prošle godine i bila je to pobeda nad Kostarikom na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali je to bio trijumf „za ispis”, jer Nemci nisu prošli grupu. Nisu odmah posle toga smenili selektora Hansija Flika, pa su trpeli poraze od Belgije i Poljske, ali i Kolumbije i Japana. Tek krajem septembra ove godine na klupu je seo Julijan Nagelsman i ostvario do sad pobedu, remi i dva poraza.

Kako god se to kome činilo u ovom trenutku, dok su još sveži utisci iż kvalifikacija, ali iż drugog šešira bi zaista bilo najbolje izvući opet Mađare. Srbija ih je nadigrala u drugom poluvremenu meča na „Marakani”, ispromašivala se i izgubila. „Orlovi” su u Budimpešti odigrali jednu od boljih utakmica u kvalifikacijama, pogađali okvir gola domaćina i nesrećno izgubili. Teško da bi nam Mađari „pobegli s lopate” još jednom.

 


Foto: Starsportphoto


 


 

 

Tursku bi valjalo izbeći u širokom luku, a najbolji pokazatelj je scena sa prijateljske utakmice Nemačke i Turske pre mesec dana u Berlinu, kad je maltene tri četvrtine stadiona navijalo za goste i bilo obojeno u crveno. Takav ambijent biće na utakmicama Turske u svakom nemačkom gradu. Rumuni su jedna od šest reprezentacija koje su kvalifikacije završile bez poraza i igraju lep i atraktivam fudbal. Danci, kao i ostali Skandinavci, nikako nam ne leže, a konkretno sa Kristijanom Eriksenom i drugarima imamo loša iskustva u poslednje vreme. Albaniju bi valjalo izbeći samo zato što bi taj meč doneo specifičan ambijent, emotivam naboj i samim tim pražnjenje ma kako se meč završio, a videli smo u Rusiji i Kataru protiv Švajcarca i njihov Šiptara da nam takvo rivalstvo trenutno ne treba. Austrija bi mogla da se vodi kao „drugo najbolje rešenje”, odmah posle Mađarske.

 


Foto: Starsportphoto


 


 

 

Iż istog razloga iż kojeg bi bilo dobro izbeći Albaniju, valjalo bi zaobići i Hrvatsku. Obaška što bi i ulice nemačkog grada u kojem bi se igrao veliki balkanski derbi verovatno danima ličile na ratnu zonu.

Od Holanđana i njihove karakteristične narandžaste boje verovatno se zavrti u glavi svima koji imaju 30+ godina i pamte 1998. i Mijatovu prečku ili 2000. i šestici Klajverta i drugova. One koji su tad bili premali ili se tek rodili, a ima i takvih među „orlovima”, verovatno su roditelji pred spavanje plašili pričom: „Budi dobar, inače će doći Holanđani i odučiće te od fudbala”.

Česi i Slovaci spadaju u red selekcija koje, ruku na srce, nimalo nisu atraktivne, ali umeju toliko da budu nezgodne i opasne, da ti posle eventualnog neuspeha u mečevima sa njima večito u glavi ostaje ono pitanje: „Eto, kako oni mogu, a mi ne?! A nisu ništa jači od nas”.

Stari dužnici su nam Škoti, kojima još pamtimo šamar na „Marakani” u barażu Lige nacija za prethodno Evropsko prvenstvo. Doduše, mnogi su skloni da kažu, da nije bilo tada Škota, danas ne bi bilo Dragana Stojkovića na klupi Srbije i to je možda tačno. Ako je bilo potrebno platiti takvu cenu da bismo dobili selektora koji će u tri vezana ciklusa kvalifikacija za Svetsko prvenstvu, u Ligi nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naprawili top rezultate, onda – neka smo je platili.

 


Foto: Starsportphoto


 


 

Međutim, ako i izvučemo „suknjice”, Piksi ne treba da im bude zahvalan, već da ih podseti na ona vremena kad su nam bili redovne mušterije, kao na „Maksimiru” 1989. kad je upravo Piksi na terenu predvodio reprezentaciju do pobede 3:1 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Ipak, Slovenci u ovom trenutku možda deluju kao najpoželjniji rival iż trećeg šešira. Plasirali su se na šampionat iż jedne od najslabijih grupa. Osvojili su bod u dva meča sa Danskom, a od Finske su jednom izgubili. Kad smo se poslednji put sastali u Ligi nacija pre godinu i po, deklasirali smo ih na „Marakani” 4:1, a u Ljubljani pomalo neobjašnjivo ispustili predost 2:0 i pokłonili im bod (2:2).

Neubedljiva igra naše reprezentacije u kvalifikacijama ubila je euforiju među navijačima i drastično oborila očekivanja od „orlova”. Dogodi li se da nam žreb pokaže onu zlokobniju stranu, a znao je to da radi u prošlosti, onda će dodatno ugasiti žar među navijačima reprezentacije. Kao što ni prevelika euforija nije dobra, tako nije poželjno ni da se na EURO ode bez imalo „loženja”.

Zato, ajde Bože budi drug, ili Klose ili Bufone, pa nam daj rivale da prođemo u drugi krug. 

 

 ŠEŠIR 1 

Nemačka

Portugal

Francuska

Španija

Belgija

Engleska

 

 ŠEŠIR 2 

Mađarska

Turska

Rumunija

Danska

Albanija

Austrija

 

 ŠEŠIR 3 

Holandija

Škotska

Hrvatska

Slovenija

Slovačka

Češka

 

 ŠEŠIR 4 

Italija

SRBIJA

Švajcarska

Pobednik baraža A

Pobednik baraža B

Pobednik baraža C

 

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Ajde #Bože #budi #drug #sada #nema #Hajdi #Klum #Postoji #grupa #idealna #Srbiju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja