NaslovnaNAJNOVIJEBajden udario na Južnu Ameriku! Zbog sankcija Rusiji, Amerika bacila oko na...

Bajden udario na Južnu Ameriku! Zbog sankcija Rusiji, Amerika bacila oko na naftu Venecuele! (VIDEO)

Amerika se sprema da pokrene još jedan rat. Šta se dešava u Venecueli? Čega se boji Amerika i šta su joj zapravo mete u Venecueli? O ovome u emisiji “Tema dana” govorili su ekonomista Nemanja Antić i Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Da li je slučajno da za samo sedam dana imamo dva čudna udara u Južnoj Americi? Venecuela je sada iz čista mira na samoj ivici rata, dok sa druge strane u Argentini imamo veoma čudne rezultate izbora.

Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da ova situacija nije nešto slučajno niti neočekivano.

Foto: Zoran Sinko

Aleksandar Gajić

– Ništa nije slučajno i neočekivano. Kada govorimo o situaciji u Argentini, situacija je ipak mnogo dramatičnija. Ne bih rekao da Bajdenu ova situacija odgovara. Ogromna prezaduženost Argentine postoji u odnosima sa Brazilom. Ta zemlja je zavisna u izvozu goveđih proizvoda. Oni bi se našli na ogromnom udaru ako bi Brazil sve to zatvorio. 1898. godine Britanci upadaju na Gvajanu i zauzimaju taj prostor. Taj sporan deo Gvajane je ogroman deo teritorije. Naseljenost je uglavnom u priobalnim delovima. Blizina Brazila je ogromna geostrateška prednost. Kada sageldate granice zemalja Južne Amerike, ima dosta tromeđa određenih teritorija. Francuzi su takođe tamo našli naftu. To je jedina prekomorska teritorija koja je deo Evropske unije. Kada odete u Venecuelu, ti naftovodi su pored puta. Delili su naftu besplatno ljudima. Nafta je bila besplatna za sve stanovnike Venecuele. Američko okruživanje je veoma interesantno koje se dešava u Aziji, a dešava se i ovde. Nije samo Venecuela u pitanju, već imamo i Kubu. Amerikanci žele da uspostave kontrolu od severa do juga čitavog kontinenta – rekao je Aleksandar Gajić.

Ekonomista Nemanja Antić smatra da je sreća što oružani sukob još uvek nije počeo.


Foto: Foto: Miloš Rafailović


Nemanja Antić


– Oružani sukob srećom još nije počeo. Znamo svi da su Rusiji uvedene sankcije i da je nafta postala bitnija nego ikad na zapadnoj polulopti. Zato je Venecueli oprošten sukob sa Amerikom. Venecuela ima najviše zaliha nafte na planeti. Kap koja je prelila čašu sa Gvajanom jeste javni tender koji je Gvajana dala američkoj kompaniji. Sada nafta vredi više nego inače zbog sukoba u Dombasu. Venecuela je nezadovoljna što to nije u njihovoj zemlji. Amerika više nije u prilici da pritiska i cedi Venecuelu i ona vidi priliku da ide napred. Gvajana već nekoliko godina beleži najveću stopu rasta na planeti. Njima se utrostručio BDP zbog tih nalazišta nafte. Imaju i nalazišta minerala i uglja. Ima i malo poljoprivrede. Što se tiče Amerike, oni su se povukli i iz Afgansitana i iz Vijetnama i sa Kube. Izbubili su i Vijetnam i sever Kube. U Afganistanu su skoro pokupili svoje trupe. Ne vidim interes Amerike da se vojno umeša u sukob Gvajane i Venecuele – rekao je Antić.

 

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Bajden #udario #Južnu #Ameriku #Zbog #sankcija #Rusiji #Amerika #bacila #oko #naftu #Venecuele #VIDEO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja