NaslovnaVESTIDomovi zdravlja puni: Pedijatri rade kao na traci! Evo koja dva virusa...

Domovi zdravlja puni: Pedijatri rade kao na traci! Evo koja dva virusa najviše prete deci!

Pedijatrijska odeljenja domova zdravlja beleže povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog respiratornih virusnih infekcija gornjih disajnih puteva. Na dnevnom nivou obavi se i do 250 pregleda, tako da jedan lekar pregleda i više od 60 pacijenata.

Pedijatar DZ “Savski venac”, Marija Golubović kaže da su jesenji i zimski meseci period kada je povećan broj pregleda u pedijatrijskoj ambulanti.

– Broj pregleda na dnevnom nivou ide i do 250 pacijenata, što je preko 60 dnevno po lekaru. Podjednako su zahvaćena deca predškolskog i školskog uzrasta. Reč je najčešće o virusnim infekcijama gornjih respiratornih puteva gde su rota i adeno virusi najčeše izazivači – rekla je Golubović.

Prema njenim rečima, tegobe traju negde između tri do pet dana, a terapija je simptomatska.

– Neretko se javljaju i stomačni simptomi praćeni povraćanjem i tečnim stolicama. Roditelje najviše brine da se infekcija ne zakomplikuje – rekla je Golubović.

Foto: Shutterstock


 

Pored virusnih infekcija u ambulantu dolaze deca i sa bakterijskom infekcijom grla koju izazivaju streptokoke.

– Bolest koju izaziva streptokoka je šarlah, koja je karakteristična za hladne dane sa visokom temperaturom i bolom u grlu, a javljaju se i promene na ždrelu. Terapija je pored simptomatske i antibiotska i traje od 7 do 10 dana – rekla je Golubović.

On ističe da i jedan broj dece dolazi zbog osipnih bolesti, najčešće varičele.

– Deca su više u kontaktu u vrtićima i školama što je očekivano za veću posetu lekaru u ambulanti – rekla je dr Golubović.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Domovi #zdravlja #puni #Pedijatri #rade #kao #traci #Evo #koja #dva #virusa #najviše #prete #deci

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja