Mnogi dosoljavaju hranu, ne znajući da može da utiče na pogoršanje zdravlja.
Ukoliko ste primetili za zadržavate vodu, nutricionistkinja Jovana Vučelić navodi da bi prvo trebalo da se zapitate koliko često i u kojoj količini solite hranu.
– Da li znate da su naši bubrezi zaduženi za količinu tečnosti koja će biti izlučena ili će biti zadržana u našem organizmu. Ako presoljavate hranu, određena količina tečnosti biće upravo zadržana u vašem organizmu, kako bi razblažila sav taj visok unos soli koje ste uneli u toku dana. Tako da, prestanite da presoljavate hranu – kaže Jovana i dodaje:
– Ljudi dnevno pojedu i do 3 puta više soli od dozvoljene količine. Poznato je da je prevelik unos soli povezan sa visokim krvnim pritiskom, srčanim problemima, osteoporozom..
GDE SE KRIJE NATRIJUM NAJVIŠE?
U prerađenim proizvodima, pecivima, picama, supama iz kesice, grickalicama.
KAKO DA SMANJITE UNOS SOLI?
Izbegavajte dosoljavanje hrane tokom kuvanja
Jedite više sveže hrane, a manje gotovih proizvoda
Smanjite unos pekarskih i suhomesnatih proizvoda, slanih sireva i zimnice
Zamenite so drugim začinima (npr. biber, limun, beli luk)
Konzumirajte hranu spremljenu kod kuće, zbog bolje kontrole soli
Izbegavajte druge izvore soli (npr. prelive za salatu, dresinge)
Čitajte deklaraciju na proizvodu
Birajte proizvode koji su označeni kao siromašni natrijumom
Povećajte unos kalijuma u ishrani
Foto: Freepik.com
sol
– Kalijum i natrijum su blisko povezani, a imaju suprotne efekte na telo. Oba su esencijalni elementi i potrebni su nam. Visok unos natrijuma povećava krvni pritisak i može dovesti do srčanih oboljenja, dok visok unos kalijuma dovodi do opuštanja krvnih sudova i izlučivanje natrijuma uz smanjenje krvnog pritiska – kaže Jovana.
Izvori kalijuma: krompir, banane, kuvani paradajz, pasulj, zelje, jogurt, suve šljive, šargarepa…
Preporučen dnevni unos natrijuma (1 kašičica soli)
U kupovini:
Mali sadržaj – manje od 0,3g na 100g proizvoda
Srednji sadržaj – 0,3 do 1,5g na 100g proizvoda
Visok sadržaj – više od 1,5g na 100g proizvoda
Smatra se da je namirnica “bez natrijuma ukoliko sadrži manje od 5 mg natrijuma u preporučenoj veličini porcije.
– Zapamtite da je našem telu potrebno mnogo više kalijuma nego natrijuma, tako da ishranu prilagodite povećanom unosu hrane iz svežeg voća i povrća, koji prirodno imaju mnogo kalijuma i malo natrijuma – zaključuje Jovana.
#Dovodi #visokog #pritiska #srčanih #problema.. #Jedna #stvar #koju #svi #rade #ozbiljno #ugrožava #zdravlje