NaslovnaNAJNOVIJENa današnji dan: Rođena je Monika Seleš!

Na današnji dan: Rođena je Monika Seleš!

Na današnji dan 02. decembra 1973. u Novom Sadu rođena je jedna od najboljih teniserki svih vremena Monika Seleš.

Selešova je bila mađarskog porekla, a njeno ime predstavlja sinonim za uspeh u ženskom tenisu.

Vlasnica je čak 53 titule, od čega devet grend slemova.

Iako je imala više nego uspešnu karijeru, svi su ubeđeni da joj je ona prerano okončana i to u trenutku apsolutnog vrhunca.


Foto: AP/Photo


Monika Seleš 1991.


Naime, kada se pomisli na Moniku, pomisli se i na tragični događaj koji joj je završio karijeru i u velikoj meri odredio dalji tok života.

Tokom meča sa Štefi Graf 1993. u Hamburgu, Seleševu je napao navijač i ubo je nožem u leđa. Od ovog napada i ove povrede, teniserka se nikada nije oporavila i, iako je pokušala, nije uspela da se povrati na staze stare slave.

Vrhunac igračke karijere imala je 1991. Početkom sezone osvojila je Australijan open, da bi se, ubrzo potom, obrela i na prvom mestu WTA liste, svrgnuvši upravo Štefi Graf sa vrha.

Iste godine, na Otvorenom prvenstvu Amerike je srušila Martinu Navratilovu u finalu i tako “overila” vodeću poziciju najbolje teniserke sveta.

U novembru iste godine, postavila je rekord po sumi novca osvojenog od pobeda na turnirima – 2.254.000 evra. 


Foto: AP/Photo


Monika 1995.


Godinu dana kasnije, obranjen je trofej Australijan opena, ali nije prekinut dominatni niz pobeda Štefi Graf na travnatim podlogama, pa je pehar Vimbldona izostao.

Nakon tragičnog događaja 1993, Monika je uzela državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država, pod čijom zastavom je nastupala u nastavku karijere.

Poslednji grend slem trofej podigla je 1996. i to, opet, Australijan open. U narednim godinama nastupila je u nekoliko finala, ali nije uspevala da isparira dotadašnjim rivalkama Martini Navratilovoj i Štefi Graf.


Foto: AP/Photo


Monika nakon napada u Hamburgu 1993.


Konačno penzionisanje iz sporta objavila je 2003. godine usled konstantnih bolova u leđima oko mesta uboda. Takođe, Selešova je otvoreno pričala o košmarima nakon napada u Hamburgu kao i borbe sa depresijom zbog koje je sebi više puta htela oduzeti život.

Trenutno živi na Floridi zajedno sa suprugom Tomom Golisanom, koji je američki biznismen. Njena autobiografija objavljena 2009, bila je dugo u samom vrhu najčitanijih u Sjedinjenim Američkim Državama.


Foto: AP/Photo


 


 

 

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#današnji #dan #Rođena #Monika #Seleš

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja