NaslovnaNAJNOVIJEZelenski neće moći da vrati Donbas, a od Krima se oprostio! Rusija...

Zelenski neće moći da vrati Donbas, a od Krima se oprostio! Rusija neće dozvoliti NATO rakete na svojim granicama! (VIDEO)

Istrajnost Rusije da zadrži zauzete položaje i odlučnost da spreči dalje graničenje sa NATO paktom, analizirali su gosti Info jutra, Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji i istoričar Nebojša Damnjanović.

Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji naveo je kako su ciljevi Rusije bili da razvuku front na što više polja, u cilju očuvanja većeg broja gradova, jer nije poenta uništiti prostor na kome treba da živi ruski narod.

– Posle Prvog svetskog rata napravljene su interesne sfere kada je svet podeljen na Istok i Zapad. Još tada na strani Zapada se znalo da je jedini način da se Rusija uništi, jeste unutrašnjom podelom. Doći će vreme da se ratuje protiv “demokratije” kao što se nekada ratovalo protiv nacizma. Veliki broj ruskog naroda živi u Ukrajini i ne želi da ide ka Zapadu kako nekome odgovara, već hoće da budu uz maticu. Rusi su nastojali da razvuku front na više polja kako bi sačuvali što više gradova, jer im nije cilj uništenje prostora gde ima njihovog naroda. Tragično je što dva pravoslavna slovenska naroda ratuju zbog predsednika kome je stalo do vlasti i naklonosti Zapada. Rusija ne dozvoljava da ide ispod svog nivoa i da im NATO rakete dođu na granice. Rusi imaju hipersonične rakete koje su pet puta brže od zvuka, a do sad su ispalili samo jednu kako bi demonstrirali kakve su im sposobnosti – rekao je Šljivančanin.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Istoričar Nebojša Damnjanović istakao je kako Rusija ne može odustati od Krima i Donbasa zbog strateškog položaja tih područja kao i zbog ruskog stanovništva koje tamo živi.

– Mnogo toga se dešava iza zavese, a ono što je predstavljeno javnosti uveliko je već dogovoreno. Meni je dobar znak to što je Rusija puštenja na samit OEPS-a u Skoplju. Na tom području se godinama gledalo na sukob Rusije i Ukrajine kao tragediju i nešto nezamislivo. Teže je vratiti Donbas nego Krim iz razloga što tamo žive Rusi koji ratuju na strani svoje matice u cilju da postane njen deo. Rusija ne može pustiti Krim i Donbas zbog straterškog značaja i stanovništva koje tamo živi. Krim je svega 200 kilometara od Turske, Rusi osećaju da im to pripada, jer je Ruska imperija svojim žrtvama i strategijom oduzela Krim od Osmanskog carstva. Sad se očekuje da Rusija oboli od amnezije od tih predela, što je isto kao da se očekuje od SAD da napusti Havaje ili Aljasku – rekao je Damnjanović.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Zelenski #neće #moći #vrati #Donbas #Krima #oprostio #Rusija #neće #dozvoliti #NATO #rakete #svojim #granicama #VIDEO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja