NaslovnaPLANETANATO je shvatio! Stoltenberg konačno bez uvijanja: Moramo biti spremni...

NATO je shvatio! Stoltenberg konačno bez uvijanja: Moramo biti spremni…

Situacija na frontovima može se za Ukrajinu pogoršati i NATO mora biti spreman za to, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stotenberg.

U intervjuu nemačkom Das Erste naveo je da se sada između Kijeva i Moskve vodi borba na iscrpljivanje u kojoj je proizvodnja oružja od odlučujućeg značaja. U tom kontekstu je priznao da fragmentacija evropske odbrambene industrije, kao i jednostrani nacionalni interesi, otežavaju povećanje i same proizvodnje i isporuka Ukrajini.

Upitan da li se plaši da će se u budućnosti situacija u Ukrajini dalje pogoršati, pored ostalog i zato što je EU je nameravala da joj isporuči milion artiljerijskih granata, ali je do sada poslala samo 300 hiljada, generalni sekretar NATO je rekao:

– Moramo biti spremni na loše vesti. Ratovi se dešavaju u fazama. Ali, moramo podržati Ukrajinu i u lošim i u dobrim vremenima. Ovo je bitka iscrpljivanja, borba za efikasnost, borba za logistiku. Povećanje proizvodnje je kritično. Naporno radimo da to postignemo.

Novo pitanje Das Erste je glasilo: Pretpostavimo da ćete u tome uspeti, da će proizvodnja biti povećana. Ali, to će potrajati. Šta Ukrajina treba da uradi u ovim trenucima? Da prestane da napada? Da se povuče u odbranu da bi spasavala naoružanje, municiju i živote?

Stoltenberg je ovako „oprao ruke“:

– Prepustićemo Ukrajincima i njihovom vojnom rukovodstvu da donesu potrebne složene operativne odluke.

Dmitrij Gordon, jedan od glavnih kijevskih propagandista, dan ranije je rekao da je Ukrajina doživela fijasko u kontraofanzivi i da je izgubila rat sa Rusijom. Takođe je istakao da u Evropi rastu antiukrajinska osećanja, a da zapadne zemlje, koje su mu ranije obećavale podršku, sada guraju Kijev da pregovara sa Moskvom.

Prema njegovim rečima, situaciju Ukrajini sada može spasiti samo čudo.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#NATO #shvatio #Stoltenberg #konačno #bez #uvijanja #Moramo #biti #spremni..

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja