NaslovnaZDRAVLJEBakini recepti protiv kašlja! Nabavite crni luk, med, šećer...

Bakini recepti protiv kašlja! Nabavite crni luk, med, šećer…

I pored savremenih preparata za prehladu i kijavicu i dalje je dobra narodna medicina.

Uz brojne medicinske preparate i sirupe sa zvučnim imenima i dobrom reklamom, i danas se većina nas s kašljem, prehladom i virozama bori proverenim bakinim receptima. Ovi stari recepti umanjuju kašalj, prijaju bolnom grlu, a zaustavljaju i sekreciju.

Protiv suvog kašlja

Jednu pomorandžu operite rastvorom vode i sode bikarbone, pa sitno iseckajte zajedno s korom. Isečenu pomorandžu pospite šećerom i kuvajte trideset minuta. Uzimajte do dve kašike sirupa na nekoliko sati. 

Žalfija i mleko 

U šolju ključalog mleka ubacite pola kašičice suve žalfije. Ostavite da vri tačno tri minuta, a onda dodajte kašičicu svinjske masti i pola kašičice sode bikarbone. Promešajte i pijte u malim gutljajima. Tokom dana popijte do tri šolje, pripremljene neposredno pre konzumiranja.


Foto: Shutterstock


Limun i med za domaći sirup


Limun i med

Pomešajte istu količinu soka od limuna, šećera u prahu i meda. Smesu prokuvajte na laganoj vatri dok se ne sjedini. Uzimajte po kašiku sirupa nekoliko puta na dan ili pri napadima kašlja. Ovaj lek vole i deca jer ima prijatan miris i ukus.

Jabuke sa lukom

Narendajte jabuku i luk i dodajte med. Svi sastojci treba da budu u jednakim količinama. Uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.

Luk i med

Naseckajte veću glavicu crnog luka, stavite u posudu i pomešajte sa tri kašike meda. Posudu zatvorite i ostavite da odstoji nekoliko sati dok se ne stvori sok. Procedite i popijte po kašiku soka.


Foto: Shutterstock


Šerbet sa mlekom i začinima


Šerbet na starinski način

Jednu šoljicu šećera sipati u emajliranu šerpicu i staviti na tihu vatru. Kad se šećer istopi i dobije lepu tamnozlatnu boju, sipajte šoljicu-dve vode (ili mleka) i smanjite temperaturu. Mešajte dok se karamelisani šećer sasvim ne rastopi. Dodati narendani đumbir na vrh noža, kao i malo limunovog soka (ne ako ste dodali mleko). Uzimati dve kašičice tri puta na dan.

Lovorov list i med

Pomešajte dve šolje vode, istu količinu šećera, dva-tri limuna iseckana na sitno sa korom (prethodno limun operite) i dva-tri lovorova lista. Kuvajte ovu smesu dok se količina ne prepolovi i ne bude gusta kao med. Uzimajte po kašiku, nekoliko puta na dan.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Bakini #recepti #protiv #kašlja #Nabavite #crni #luk #med #šećer..

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja