NaslovnaNAJNOVIJEŠpanski lekar savetuje Gudelju da okonča karijeru! Bilo bi nepromišljeno da nastavi...

Španski lekar savetuje Gudelju da okonča karijeru! Bilo bi nepromišljeno da nastavi da igra

Španski kardiolog Viktor Lopez smatra da bi srpski fudbaler Dragiša Gudelj trebalo da okonča profesionalnu karijeru.

Mlađi brat reprezentativca Srbije Nemanje Gudelja, u nedelju je po drugi put u poslednjih devet meseci kolabirao na terenu. Dragi je pao u nesvest na meču njegove Kordobe protiv Melilje u okviru treće španske lige, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu na detaljna ispitivanja. Posle pregleda pušten je kući. 

Foto: printscreen Twitter


Trenutak kada Dragi Gudelj pada na terenu

Španski doktor, inače dugogodišnji šef kardiologije u bolnici “Virhen Makarena” u Sevilji, kaže da je Gudelju život spasao defibrilator koji mu je ugrađen u martu. Srpski krilni igrač tada se prvi put onesvestio na terenu i tom prilikom nekoliko minuta je bio klinički mrtav. 

– Ako pažljivo pogledamo situaciju, igrač pada i za dve sekunde ustaje kao da se ništa nije desilo, zahvaljujući strujnom udaru defibrilatora. Ima onih kod kojih je preuzimanje trenutno, a u drugom slučaju traje sekund-dva, kao što se desilo kod Gudelja. Uređaj mu je praktično spasio život. Gudeljevo telo je zdravo, a srce naizgled u dobrom stanju, ali ova vrsta ventrikularne fibrilacije izaziva buru aritmija koje mogu da okončaju život sportiste. Poreklo problema je obično urođeno, ali ono što je evidentno je da je defibrilator ispravno radio i spasio Gudeljev život – objasnio je Lopez za španski “El Pais”.

En el minuto 28 y con empate a cero en el marcador, Gudelj padeció un desvanecimiento y cayó al césped. Estuvo unos segundos sobre el suelo, pero se recuperó y fue trasladado al hospital. El desfibrilador le salvó la vida https://t.co/yhUXa7Qfle

— EL PAÍS (@el_pais) December 4, 2023

Prema njegovom mišljenju mlađi Gudelj bi trebalo ozbiljno da razmotri okončanje karijere, jer bi svakim narednim izlaskom na teren doveo svoj život u opasnost.

– Mislim da bi bilo nepromišljeno da ovaj momak nastavi da se takmiči na profesionalnom nivou. Njegovo srce je podvrgnuto maksimalnom naporu, što odgovara profesionalnom fudbaleru, a napetost koju ovo telo trpi, po mom mišljenju, može da dovede do češćeg javljanja aritmija. Razumem da je on mlad sportista, pred kojim je karijera, ali za mene je zdravlje ispred novca – zaključio je španski kardiolog.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Španski #lekar #savetuje #Gudelju #okonča #karijeru #Bilo #nepromišljeno #nastavi #igra

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja