NaslovnaNAJNOVIJEStiže nam gas iz Azerbejdžana! Za Srbiju nema zime: Završen gasovod Srbija...

Stiže nam gas iz Azerbejdžana! Za Srbiju nema zime: Završen gasovod Srbija – Bugarska!

Projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer sa kapacitetom od 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Radovi na gasovodu Srbija – Bugarska su završeni, čime će se omogućiti snabdevanje gasom iz novog izvora, posebno iz Azerbejdžana. Gasovod će biti pušten u probni rad do kraja ove nedelje, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Prema njenim rečima, u pitanju je strateški značajan projekat za Srbiju.

– Gasovod Srbija – Bugarska je prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za svega 12 meseci. Pre samo godinu dana smo započeli radove i za 12 meseci, predanim radom, izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Očekujem puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje – rekla je ministarka.

Važno za sve

Ministarka Đedović Handanović je podsetila da je potpisan dogovor s “Bulgartransgasom”, kao i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje koji će stizati iz Azerbejdžana od sledeće godine.

– Drago mi je što je predsednik Srbije najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilteralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva, što je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom, iz koga ćemo nabavljati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok se od 2027. godine te količine mogu povećati i tri puta – rekla je ministarka.

Ona je ukazala da je gasovod Srbija – Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije.

– Ovaj gasovod je važan za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i razvoj gasne mreže u Nišu. Ova infrastruktura će omogućiti priključenje privrede i velikog broja domaćinstava na gas. U procesu zelene tranzicije bitno je da imamo sigurno snabdevanje, da možemo da pređemo s korišćenja uglja i mazuta na gas, koji je čistiji izvor energije – rekla je Đedović Handanović.


Foto: Informer


 


Ministarka je istakla da ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija – Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Zavisnost od Rusije

Završetkom izgradnje gasne interkonekcije Srbija – Bugarska naša zemlja će dobiti mogućnost za povezivanje sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala u Grčkoj. Gasna interkonekcija Srbija – Bugarska deo je šire inicijative EU – Južnog gasnog koridora, čiji je cilj da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić za Informer navodi da je gasni interkonektor Srbija – Bugarska od strateškog interesa i za Evropsku uniju, jer će Srbija time postati tranzitna zemlja za dopremanje gasa do EU.

– Ovo je sjajna vest za Srbiju, jer je u ovim teškim vremenima svaka alternativa dobrodošla. Naša ponuda će sada biti dodatno obogaćena. Treba imati u vidu da će Bugari zatvoriti Južni ruski tok. U situaciji kada je zatvoren gasovod prema Poljskoj, kao i Severni tok 1 i 2, ovaj gasovod će zadovoljiti naše potrebe. Ako imamo u vidu da će do nas putem ovog gasovoda stizati i tečni gas iz LNG terminala u grčkoj luci Aleksandropolis, možemo reći da su u pitanju zaista dobre vesti – kaže Savić.

Gasovod Srbija – Bugarska u brojkama

109 km je dužina međusistemske gasne veze “Bugarska – Srbija” (IBS) u Srbiji

170 km je ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države (od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša)

85,5 miliona evra je ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska

1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje iznosi kapacitet gasovoda

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Stiže #nam #gas #Azerbejdžana #Srbiju #nema #zime #Završen #gasovod #Srbija #Bugarska

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja